Kuka minä teidän mielestänne olen?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kuka minä teidän mielestänne olen?

(julkaistu 8.3.2014, Länsi-Uusimaa)

Paastonaika on alkanut. Pyhän evankeliumitekstissä (Matt. 16:21-23) minua puhutteli aivan erityisesi kuvaus Pietarista. Aikaisemmin Matteuksen evankeliumissa Jeesus oli kysynyt opetuslapsiltaan: ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi hänelle: ”Sinä olet Messias, elävä Jumalan Poika.”

Jeesuksen messiaanisuus ei kuitenkaan ollut Pietarille aina yhtä selvää, kuten evankeliumiteksti kertoo. Siinä Jeesus puhui ensimmäistä kertaa kuolemastaan. Hän kertoi opetuslapsilleen, että hänen oli mentävä Jerusalemiin, jossa hänet surmattaisiin, mutta hän nousisi kolmantena päivänä kuolleista. Opetuslapsista juuri Pietari alkoi nuhdella Jeesusta: ”Sitä ei saa tapahtua sinulle, Herra!” Pietari tahtoi saada Jeesuksen luopumaan tehtävästä, jota varten tämä oli tullut maailmaan. Pietari kuuli vain sanat kuolemasta, muttei osannut vielä ymmärtää Jeesuksen sanoja ylösnousemuksesta. Jeesus kuitenkin näki kauemmas ja tiesi tehtävänsä Pelastajana. Hän torjui kiusauksen, eikä langennut.

Paastoa voi viettää monella eri tavalla: joku korostaa terveellisiä elintapoja, joku toinen on päättänyt luopua sosiaalisessa mediassa roikkumisesta ja moni tuntuu innostuneen ekopaastosta. Paastonaika on itsetutkiskelun aikaa, jolloin me saamme kääntää katseemme pois omasta itsestämme ja kohdistaa sen lähimmäisiimme. Paastonajan keskeinen ajatus on kuitenkin Jeesuksen kysymys: ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Saamme pohtia suhdettamme Kristukseen – mitä hän juuri minulle merkitsee?

Rukous: Pyhä Jumala, auta meitä kääntymään pois haluistamme ja ohjaa katseemme kohti sinua. Sinä kiusaukset voittanut Kristus olet yksin toivomme. Tule asumaan sydämiimme ja auta meidät näkemään sinut Vapahtajanamme. Aamen.

Anna Merivirta teologian ylioppilas

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja