Laskeutuminen

Laskeutuminen

(julkaistu 1.3.2014, Länsi-Uusimaa)

Eräänä helmikuisena sunnuntaina 15 vuotta sitten kirkon mäki oli täynnä väkeä. Lapset istuivat mäen päällä ja valmistautuivat laskuun pulkan nokka tiukasti hyppyriä kohti tähdättynä. Myös minä ja veljeni olimme valmistautumassa laskuun. Olimme valinneet laskupaikaksi koko kirkon mäen jyrkimmän nurkan, jossa oli korkein hyppyri. Minua pelotti. Olin nähnyt monen kaatuvat hyppyrissä. En kuitenkaan halunnut pikkuveljeni huomaavan, että isoa siskoa pelotti. Pulkassa, katsellessani alla näkyvää maisemaan, suljin silmäni ja lausuin mielessäni rukouksen: ”Rakas Jumala, anna minun laskeutua turvallisesti.” Irrotin käteni maasta ja pulkka alkoi liukua.

Laskiaissunnuntaina laskeudutaan paastoon. Laskeutua on rauhallinen sana, joka tarkoittaa jotain hyvää. Yleensä laskeutuessa on päästy perille johonkin. Laskiaissunnuntaina laskeudutaan vasta matkalle. Paasto on kristityn matka kohti suurta juhlaa, pääsiäistä. Matkaan liittyy katumus. Kirkot puetaan paaston ajaksi katumuksen väriin, violettiin. Katumalla ja pyytämällä anteeksi Jumalalta haluamme osoittaa kiitollisuuttamme Hänen uhraustaan kohtaan. Kadumme niitä tekoja ja tekemättä jättämisiä, joista Jeesus vapautti meidät ristillä. Paaston aikana pohdimme oma osuuttamme Jeesuksen kärsimyksessä. Laskiaissunnuntain evankeliumi antaa toivon kärsimyksen jälkeisestä elämästä. Jeesus sanoo: Ja kun minut korotetaan maasta, minä vedän kaikki luokseni.” (Joh. 12: 32)

Jeesus lupaa meille, että tulemme laskeutumaan turvallisesti, jos hän on se mäki, jota laskemme. Hän on mukana kaikissa hyppyreissä ja kuopissa, joita tulee vastaan. Emme ehkä aina pysty ohittamaan niitä, mutta matkamme jatkuu niistä huolimatta. Tavoitteenamme on turvallinen laskeutuminen, mutta samalla voimme nauttia laskusta. Niin tein minäkin. Pulkka liukui kohti hyppyriä ja sen kohdalla pomppasi korkealle ilmaan. Pulkka tömähti takaisin maahan ja liukui loppumatkan mäen juurelle. Olin hetken hiljaa ja hymyilin. Olin laskeutunut turvallisesti.

Riemullista laskeutumista toivottaa

Emilia Kaasinen