Muista minua

Muista minua

(Julkaistu 22.3.2014, Länsi-Uusimaa)

Yksi ihmisen elämän suurimmista peloista ja kivuista on yksinjääminen. Elämä, joka ei liity toisen elämään mitenkään tuntuu tyhjältä ja turhalta. Oleminen tuntuu saavan merkityksensä siitä, kuinka ihminen tulee omana itsenään ja oman elämänsä kanssa nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi.

Elämän vaikeudet, tiukat hetket, sairaudet ja menetykset nostavat esiin sen, kuinka paljon toista tarvitsee. Silloin on hyvä jakaa omia tuntoja, ajatuksia, pelkoja ja aikaa toisen kanssa. Mitä vaikeammassa vaiheessa joutuu kulkemaan, sitä enemmän toivoo, että joku edes muistaisi minua. Olisinpa jonkun mielessä.

Liian usein me unohdamme toisemme. Voi olla, että emme enää muista tervehtiä naapuriamme tai unohdamme ystävän merkkipäivän. Oman elämän tärkeät asiat vievät huomion lähellä kärsivän elämästä. Kuinka yksinkertaista ja samalla tärkeää on pitää toinen mielessään ja osoittaa, että muistaa ja on kiinnostunut lähellä olevasta. Se voi pelastaa päivän tai jopa koko elämän.

Psalmissa 25 etsivä ja kaipaava ihminen käy Jumalan luo: Sinä olet laupias, Herra, muista minua, osoita ikiaikaista hyvyyttäsi. Luukkaan evankeliumissa tulee Jeesuksen sanoin vastaus meille, jotka tarvitsemme apua ja odotamme vierellä kulkijaa. Ristiinnaulitun Jeesuksen rinnalla, toisella ristillä, on rikollinen. Hän pyytää Jeesukselta: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi”. Jeesuksen vastaus avaa oven eteenpäin ikuisuuteen saakka, ”Totisesti, jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.”

Sinä olet Jumalan silmäterä. Sinä et ole unohdettujen ja ohitettujen listalla. Sefanjan kirjan sanat ovat mahtavat. ”Jumala on sinun kanssasi, hän on voimallinen ja auttaa. Sinä olet hänen ilonsa, rakkaudessaan hän tekee sinut uudeksi, hän iloitsee, hän riemuitsee sinusta.”

Panu Mäkelä