Rippikoulun suosio säilyy

Rippikoulun suosio säilyy

Kirkon tiedotuskeskus 20.03.2014:

Rippikoulun tavoittavuudessa ei ole tapahtunut muutoksia. Vuonna 2013 evankelis-luterilaisen kirkon rippikouluun osallistui 15 vuotta täyttäneistä nuorista 82,6 prosenttia, mikä on saman verran kuin vuonna 2012. Rippikoulun kävi yli 48 000 15-vuotiasta.

16–17-vuotiaita rippikoululaisia oli 506. Aikuisten rippikoululaisten määrä on viime vuosina laskenut. Kun lasketaan kaikenikäiset rippikoululaiset yhteen ja verrataan 15-vuotiaiden ikäluokan kokoon, rippikoulu tavoittaa 84,6 prosenttia suomalaisista.

”Rippikoulu on edelleen nuorten keskuudessa suosittu ja merkittävä tapahtuma. Rippikoulu tavoittaa tytöt ja pojat täsmälleen yhtä hyvin”,kertoo kirkkohallituksen rippikoulutyöstä vastaava asiantuntija Jarmo Kokkonen.

Joillain paikkakunnilla rippikoulu on kasvattanut suosiotaan. Esimerkiksi Tampereella rippikoulun käyneiden osuus ikäluokasta kasvoi, vaikka kirkkoon kuuluvien osuus nuorista on laskenut.

Yhä useampi liittyykin kirkkoon rippikoulun yhteydessä. Vuonna 2013 rippikoulun yhteydessä seurakunnan jäseneksi liittyi 1295 henkilöä, mikä on 168 enemmän kuin vuonna 2012. Heistä kastettiin 868.

Hittituotetta kehitetään nuorten palautteen perusteella

Tampereen seurakuntayhtymän rippikoulupastori Jari Pulkkinen selittää rippikoulun suosiota jatkuvalla kehitystyöllä. ”Olemme järjestelmällisesti keränneet palautetta riparilaisilta ja heidän vanhemmiltaan ja ottaneet saadun palautteen opiksi”, Pulkkinen kertoo.

Nuorten näkemyksiä hyödynnetään myös vuonna 2017 uudistettavan rippikoulusuunnitelman valmistelussa. Maaliskuussa Tampereella järjestettyyn kehittämisviikonloppuun osallistuneet nuoret arvostavat rippikoulussa erityisesti vuorovaikutusta ja toiminnallisuutta. ”Nuorten mielestä rippikoulu eroaa koulusta siinä, että koulussa täytyy tietää oikeat vastaukset, riparilla keskustellaan”, Jarmo Kokkonen kertoo.

Nuoret toivoivat myös, ettei rippikoulun leirijaksojen pituudesta tingitä. Leiritoiminnan elämyksellisyys on selvästi yksi rippikoulun vetovoimatekijöistä. Suosituimpia ovat vuodesta toiseen ne rippikoulut, joihin kuuluu leirijakso.

Isostoimintaan uusia vaihtoehtoja

Rippikoulun pienryhmän ohjaaminen eli isostoiminta on yksi Suomen suurimmista nuorten vapaaehtoistyön muodoista. Vuonna 2013 isostoiminta kasvatti suosiotaan, ja siihen osallistui noin 24 500 nuorta.

Tulevana kesänä toteutuu ensimmäistä kertaa valtakunnallisia isosvaihtoja, eli halukkaat nuoret pääsevät isoseksi toiselle paikkakunnalle ja entuudestaan tuntemattomaan seurakuntaan. Tätä toimintaa hoitaa nuorten perustama Isoset ry.

Rippikoululaisilla vastaava on ollut mahdollista jo aiemmin. Viime vuonna 7270 rippikoululaista osallistui rippikouluun oman seurakuntansa ulkopuolella, joko toisessa seurakunnassa tai kristillisen järjestön rippikoulussa.