Kirkolliskokouksessa esillä seurakuntarakenteen muutos ja yhteisövero

Kirkolliskokouksessa esillä seurakuntarakenteen muutos ja yhteisövero

Kirkolliskokouskeskustelua voi seurata Twitterissä hastagilla #kirkolliskokous ja #kyrkomote.

Vireillä olevat asiat ym. lisätietoa kirkolliskokouksesta

Kirkon tiedotuskeskus 29.4.2014

Kirkolliskokousedustajat kokoontuvat kevään istuntoonsa Turun kristilliselle opistolle 5.-10.5.2014. Kirkolliskokousviikon avajaismessu on Maarian kirkossa maanantaina 5.5. kello 9. Messun toimittaa kenttäpiispa Pekka Särkiö. Avajaisistunnossa puheen pitää kirkolliskokouksessa vieraileva Ruotsin kirkon arkkipiispa Anders Wejryd.Kirkolliskokous kestää alustavan suunnitelman mukaan lauantaille.

Arkkipiispa Kari Mäkinen pitää tiedotustilaisuuden opistolla maanantaina 5.5. klo 11.15. Ministeri Päivi Räsänen vierailee kirkolliskokouksessa tiistaina 6.5. kello 14 alkavassa kahvitilaisuudessa.

Lakimuutosehdotukset seurakuntarakennemuutoksesta ja yhteisöverosta

Maanantaina kello 13 alkavassa täysistunnossa käsitellään muun muassa kirkkohallituksen esitystä opetus- ja kulttuuriministeriölle annettavasta lausunnosta, jossa pidetään mahdollisena yhteisövero-osuudesta luopumista ja siirtymistä lakisääteiseen valtionapuun. Esitys koskee kirkolle korvattavia hautaustoimen ja väestökirjanpidon kustannuksia sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävien rakennusten ylläpitokustannuksia.

Lakisääteistä valtionapua puoltaa se, että se toisi enemmän ennustettavuutta seurakuntien ja seurakuntayhtymien talouteen. Esityksen mukaan valtion korvaus yhteiskunnallisten tehtävien hoidosta tulee olla riittävä korvaamaan täysimääräisesti tehtävistä aiheutuvat kustannukset. Lakimuutos tapahtuisi aikaisintaan vuoden 2016 alusta.

Maanantaina lähetekeskusteluun tulee myös kirkon seurakuntarakenteita koskeva lakimuutosesitys. Esityksen mukaan tulevaisuudessa kaikki seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymiin. Seurakuntien asema kirkon toiminnan perusyhteisöinä ehdotetaan säilytettäväksi ennallaan.

Edustaja-aloite uusperheiden vihkikaavasta

Edustajat Markku Orsila, Antti Sipola ja Mika Nurmi ovat tehneet aloitteen uusperheiden vihkikaavan lisäämisestä kirkollisten toimitusten kirjaan. Aihe on lähetekeskustelussa keskiviikkona 7.5. Kirkolliskokous käy keskustelua kaikkiaan viidestä edustaja-aloitteesta.

Kirkon strategia

Torstaina 8.5. kirkolliskokous keskustelee muun muassa kirkon strategiasta 2020, Kohtaamisen kirkko.