Hyvä paimen

Hyvä paimen

(julkaistu 2.5.2014 Länsi-Uusimaa)

Oletko koskaan joutunut puhutteluun? Koulussa opettajan juttusille tai työpaikalla esimiehen puheille joutuminen voi olla paha paikka. Erityisesti silloin, kun tietää että luvassa ole kehuja hyvästä koetuloksesta tai ilmoitusta ylennyksestä.
Tulevan pyhäpäivän otsikkona kirkkovuodessa on Hyvä Paimen. Evankeliumitekstissä  (Joh. 21:15-19) kerrotaan tilanteesta, jossa ylösnoussut Vapahtaja ilmestyi opetuslapsilleen Tiberiaanjärvellä  ja aterioi yhdessä heidän kanssaan. Aterian jälkeen Jeesus ottaa Pietarin ”puhutteluun.”  En tiedä mitä Pietari on tuossa tilanteessa ajatellut? Luulen, että mielessä on ollut juuri eletyn pääsiäisen tapahtumat, Jeesuksen kieltäminen sekä siitä seurannut murhe ja syyllisyys.
Rannalla käytävä keskustelu on hyvin käänteentekevä. Jeesus ei muistele katkerana menneitä tapahtumia, vaan kysyy Pietarilta kolme kertaa: ” Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua?” Tällä kertaa Pietari vastaus on myöntävä: ” Sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Näillä kolmella kysymyksellä ja niitä seuranneella tehtävänannolla Jeesus osoittaa Pietarille, että se mitä aikaisemmin on tapahtunut, on nyt annettu anteeksi. Nyt kun syyllisyys on poissa, Jeesus antaa Pietarille uuden tehtävän: ”Ruoki ja kaitse minun lampaitani.”
Hyvänä Paimenena  Jeesus kutsuu yhä ihmisiä luokseen. Ei vain onnistuneita ja elämässä menestyneitä. Toki heitäkin, mutta yhtälailla niitä, jotka ovat Pietarin tavoin epäonnistuneet, kieltäneet ja langenneet monin tavoin. Mihin Jeesus meitä sitten kutsuu?
Ensinnäkin meitä kutsutaan armon ja anteeksiantamuksen lähteelle. Siellä syyllisyyden ja kaikki elämän taakat saa jättää Vapahtajalle.
Se on myös kutsu elämään yhteydessä Taivaalliseen Isään, joka pitää omistaan huolen. Psalmissa 23 sanoin: ”Sinun hyvyytesi ja rakkautesi ympäröi minut kaikkina elämäni päivinä, ja minä saan asua Herran huoneessa päivieni loppuun asti.”
Kolmanneksi, Jeesus lähettää meidät rakastamaan ja palvelemaan lähimmäisiämme, niin että Hyvän Paimenen kutsu tavoittaisi yhä useamman ja apua tarvitseva saisi avun.

Jari-Pekka Järvinen