Kahden maan kansalainen

Kahden maan kansalainen

(17.5.2014, Länsi-Uusimaa)

Syntymä- ja henkilötunnus tekevät meistä tämän maailman ja ainakin yhden valtion kansalaisia. Sen voi todistaa passilla tai muilla henkilöllisyystodistuksilla.

Suomen uusi kansalaisuuslaki, jossa hyväksyttiin monikansalaisuus, tuli voimaan 11 vuotta sitten. Suomalainen ei enää menetä Suomen kansalaisuutta saadessaan toisen maan kansalaisuuden. Myöskään ulkomaalaisen, joka saa Suomen kansalaisuuden, ei enää tarvitse luopua aikaisemmasta kansalaisuudestaan.

Kaste ja usko on taivaan valtakunnan kansalaisen passi. Huomisen aihe kirkkovuodessa on Taivaan kansalaisena maailmassa. Päivän evankeliumitekstit ovat Jeesuksen jäähyväispuheesta opetuslapsilleen. Taivaan kansalaisuudessa ei ole kysymys vain aikojen lopusta ja tulevaisuuden taivaan kansalaisuudesta; se alkaa ja toteutuu tässä ja nyt. Kun on yhteys Jeesukseen, eletään jo taivaan kansalaisen elämää.

Jos noudatatte käskyjäni, te pysytte minun rakkaudessani, niin kuin minä olen noudattanut Isäni käskyjä ja pysyn hänen rakkaudessaan, Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minun iloni sydämessänne ja teidän ilonne tulisi täydelliseksi. (Joh. 15:10-11)

Seurakunnassa me olemme taivaan kansalaisia. Kristittyinä elämme kuitenkin aivan samaa tämänpuoleista elämää tämän maan kansalaisina kuten kaikki muutkin. Sen rinnalla on taivas tähtäimessä ja rakkaus ja ilo läsnä jo nyt.

Jaakko Löytyn ja vaimonsa Kaijan laulu kuvaa kahden maan kansalaisen elämän vaellusta täällä ja kaipuuta tulevaan vähän samaan tapaan kuin virressä Oi, Herra, jos mä matkamies maan.

Elämänjäljet pientareelle piirtyvät;

Herra antoi, Herra otti, kiitos Herran!

Lopulla matkaa ikäväsi ymmärrät:

Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran.

Vaikka vaellus on vaivaista,

minä vielä jaksan toivoa;

Olen kahden maan kansalainen.

Olemme matkalla, Jeesus on mukana ja hän on antanut meille Puolustajan. Saamme tehdä matkaa iloiten. Ilo tulee täydelliseksi, kun taivaan kansalainen pääsee perille kotimaahansa.

Ja vielä Suomen kansalaisuuslaissa sanotaan, että jos henkilö on menettänyt Suomen kansalaisuuden, koska hänellä ei ole ollut riittävää yhteyttä Suomeen, voi hän saada kansalaisuuden takaisin ilmoituksesta. Kannattaa tarkistaa tämä myös taivaan kansalaisuudesta.

Tuomo Mantere

sairaalapastori