Sydämen puhetta Jumalan kanssa
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Sydämen puhetta Jumalan kanssa

(24.5.2014, Länsi-Uusimaa)

Tulevan pyhän evankeliumitekstissä (Matt. 6: 5-13) Jeesus opettaa seuraajiaan rukoilemaan. Hän kehottaa vetäytymään omaan rauhaansa ja kertomaan sydämellään olevista asioista Jumalalle, taivaalliselle Isällemme. Hän opettaa rukoilemaan Isä meidän rukouksen sanoin, joka on koko elämämme kattava ja sitä kannatteleva rukous.

Yksin, rauhassa ja katseilta suojassa, voi olla Jumalan kanssa omana itsenään kipuineen, tarpeineen, anteeksipyyntöineen, kiitoksen aiheineen. Metsä lienee monelle paikka, jossa on hyvä olla omissa ajatuksissaan ja jossa ehkä luontevasti rukouksen aiheet pyrkivät pintaan.  Metsään mahtuu ihmetystä, kiitosta, iloa, mutta myös huokauksia, itkua ja huutoa.

Moni on löytänyt hiljaisuuden retriitistä paikan levolle ja rukoukselle. Hiljaisuuden retriitti kutsuu hoivaan ja huolenpitoon, kuuntelemaan itseään ja Jumalaa, olemaan omalla matkallaan hiljaisuudessa, mutta yhdessä toisten kanssa.  Jeesus sanoo, että Isämme tietää, mitä me tarvitsemme jo ennen kuin olemme mitään pyytäneetkään, mutta arjessa ja hälinässä emme ehkä näe ja kuule Hänen suunnitelmiaan ja puhutteluaan.

Joskus taas hiljaisuus ja yksin olo ahdistaa. Oman sydämen tuskailut eivät saa vastauksia saati helpotusta.  Tarvitaan toinen sydän, toinen ihminen rinnalle, jonka kanssa voi puhua ääneen, saada rohkaisua ja uusia näkökulmia asioihin. Ja toisen kanssa voi rukoilla. On ihmeellistä ja koskettavaa kuulla toisen rukoilevan ääneen niiden asioiden puolesta, joiden kanssa itse taistelee, joiden alle on nääntymässä.  Voi kokea tulleensa kuulluksi, olleensa paneutumisen arvoinen, näkevänsä taas hieman eteenpäin.

Myös jumalanpalvelus tarkoitettiin meille voimaantumisen paikaksi, ei hyvyytemme osoittamiseksi. Sen tarkoitus on tarjota kaikenlaisille ihmisille, ”vakioasiakkaille ja harvemmin osallistuville”, mahdollisuus yhteyteen, useiden sydämien puheeseen ja puhuteltavana olemiseen sekä yhteiseen rukoukseen yhtymiseen: Isä meidän, joka olet taivaissa…

Tanja Mäkelä, diakoni, Nummen aluesrk

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja