Rohkeuden Henki

Rohkeuden Henki

Kristinusko ei tällä hetkellä ole Suomessa varsinkaan nuorten aikuisten parissa kovinkaan muodikasta. Joskus on syytä jopa pelätä toisen ihmisen reaktioita jos kertoo uskovansa Jumalaan. Vastaukset kuten ”Kukaan täysijärkinen ei usko tohon.” ovat valitettavan yleisiä. Myös sosiaalinen media ja internetin eri uutissivustot ovat täynnä juttuja joissa vähätellään uskoa ja tuomitaan se hulluudeksi. Monien mielestä Jumalaan uskova ihminen on outo kuriositeetti, jota ei tarvitse ottaa vakavasti. Hullu.

Kristinuskon pilkka ei kuitenkaan ole mikään uusi ilmiö. Samanlaista asennetta on havaittavissa jo ensimmäisessä kristillisessä helluntaissa, josta kerrotaan Apostolien tekojen toisessa luvussa. Tuossa kertomuksessa Jumala vuodattaa Pyhän Henkensä Jeesuksen opetuslapsiin, jotka sen rohkaisemana uskaltavat astua ulos piilostaan ja kertoa evankeliumin suurelle joukolle ihmisiä. Moni kuulijoista uskookin ja ottaa kasteen, jopa niin moni että sanotaan kirkon syntyneen tuona päivänä, mutta moni myös pilkkaa: ”He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.”  Heidän viestinsä oli sama mitä kuulee edelleenkin: Kukaan täysissä järjissään oleva ei usko tuohon.

Mistä johtuu tällainen vastustus? Apostoli Paavali pohtii läpi sukupolvien jatkuvan pilkan syytä ensimmäisessä korinttilaiskirjeessä näin: ”Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? - - Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat.” (1. Kor. 1:20-21.)  ja: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima” (1. Kor. 1:18) Ei ole ihme että monien mielestä usko on järjetöntä: Jumala on katsonut hyväksi julistaa sitä, mikä on maailman silmissä hulluutta, ja kätkenyt voimansa tuohon hulluuden valepukuun. Meidän ei kuitenkaan tarvitse pelätä pilkkaa, vaan meillä on aseena tuo sama voima mikä Jeesuksen opetuslapsilla oli jo tuona ensimmäisenä helluntaina: Rohkeuden Henki. Tuo henki on ollut kristittyjen tukena alusta asti. Se on auttanut meitä kestämään pilkkaa ja puhumaan uskostamme läpi vuosisatojen. Sen avulla kristinusko on levinyt ympäri maailmaa, ja se sama Henki toimii edelleen. Älä siis pelkää.

Jussi Hällström

Kausinuorisotyönohjaaja