Kutsu pienelle ihmiselle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kutsu pienelle ihmiselle

Tähtitaivasta katsellessa voi tuntea olevansa pieni ihminen. Pienenpieni rajallinen piste jatkuvasti laajenevassa valtavassa universumissa. Mieleen hiipii ajatus: Minkä pieni ihminen mahtaa tässä suuressa maailmankaikkeudessa. Sitä voi vain jäädä ihmettelemään.

Toisaalta oman pienuutensa voi tunnistaa monissa tilanteissa keskellä arkea. Kun huomaa närkästyvänsä lähes turhasta liiankin kanssa tai saa itsensä kiinni muiden arvostelemisesta, voi todeta olevansa sydämestään melko pieni ihminen. Sitäkin voi ihmetellä: Oma pienuus jopa hävettää.

Sunnuntain evankeliumiteksti (Luuk. 19: 1-10) puhuu omalla tavallaan pienuudesta. Teksti kertoo Sakkeuksesta, pienestä miehestä Jerikon kaupungissa. Sakkeus tahtoi kovasti nähdä Jeesuksen väenpaljouden joukossa, mutta muita lyhempänä ei kyennyt näkemään kuin ihmisten selkiä ja niskoja. Niinpä hän ratkaisi ongelmansa kiipeämällä puuhun, jotta voisi nähdä Jeesuksen edes vilaukselta. Jeesus kuitenkin lähestyi Sakkeusta ja pyysi häntä tulemaan alas, jotta voisi tulla tämän kotiin vierailemaan. Jeesus oli nähnyt Sakkeuksen tämän pienuudesta huolimatta.

Jeesus ei kuitenkaan nähnyt Sakkeuksessa ainoastaan tämän lyhyttä mittaa vaan myös koko elämäntilanteen. Jeesus tiesi, että Sakkeus oli monessa kohdassa elämässään toiminut väärin ja ajanut vain omaa etuaan. Silti Jeesus valtisi majapaikakseen juuri Sakkeuksen kodin. Tämä sai Sakkeuksen ajattelemaan: Miten hän, pieni ihminen, voisi saada väärät tekonsa ja syntinsä anteeksi. Yhteisen illan kuluessa vastaus Sakkeukselle löytyi ja hänestä tuli Jeesuksen seuraaja.

Kuten Sakkeusta myös meitä, monin tavoin pieniä ihmisiä, Jeesus kutsuu luokseen. Meidän ei tarvitse kiivetä puuhun, jotta näkisimme Jeesuksen, sillä Jeesus näkee ja tuntee jokaisen ihmisen sydämen. Omasta pienuudestamme huolimatta ja juuri sen tähden Jeesus kutsuu meistä jokaista seuraansa, tarjoaa anteeksiantoa, armoa ja rakkauttaan osaksi jokapäiväistä elämäämme. Se on upea kutsu, josta ei kannata kieltäytyä.

Iina Laitinen

Kesätyöntekijä

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja