Armahdus sinua rikkoneelle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Armahdus sinua rikkoneelle

Uuden testamentin evankeliumeja lukiessa tuntuu, että Jeesuksen elämä vie stressaavasta tilanteesta toiseen. Mikä tilanne tämäkin: lainoppineet tuovat Jeesuksen eteen naisen, joka on jäänyt kiinni aviorikoksesta. Mooseksen lain mukaan avionrikkojat tulee kivittää (hengiltä). Vaikea sanoa, kiinnostiko lainoppineita enemmän Mooseksen lain täyttäminen vai Jeesuksen reaktio.

Mitä lainoppineet sitten odottivatkin, Jeesuksen reaktio oli erikoinen. Jeesus ei alkuun vastannut mitään, kirjoitti vain maahan. Ääni yleisössä voimistui. On ärsyttävää riidellä ihmisen kanssa, joka ei suostu riitelemään. Ja lopulta Jeesus nousi ja vastauksellaan hiljensi koko paikalle saapuneen väen. ”Se teistä, joka ei ole tehnyt syntiä, heittäköön ensimmäisen kiven.”

Jeesus ei jäänyt katsomaan sanojensa vaikutusta tai tuijottamaan omatuntonsa kanssa painivaa ihmistä silmiin. Jeesus kumartui takaisin maahan ja antoi ihmiselle ikään kuin tilaa päättää, heittääkö sen kiven vai tiputtaako maahan. Lopulta yksikään kivi ei lentänyt naista kohti. Väki hajaantui vanhimmista alkaen.

Vaikka kertomuksessa on monia länsimaiselle nykyajan ihmiselle vieraita piirteitä, perusajatus on silti hyvinkin totta edelleen. Toisen armahtaminen on yhä vaikeaa. Vielä vaikeampaa taitaa olla oman syntisyyden näkeminen ja hyväksyminen. Lainopettajat näyttivät kovin erinomaisilta suhteessa naiseen. Nainen ei niinkään ollut rikkonut lainopettajia vastaan, mutta oikeutta janotaan varsinkin silloin, kun rikos on kohdannut lainopettajia itseään. Tai minua.

Haluan, että oikeus tapahtuu tässä ja nyt! Olen niin vihainen, etten näe kuin kaverini viat. Räyhään hänestä myös Jeesukselle, mutta hän ei tunnu kuuntelevan alkuun. Lopulta hän kysyy, menettelinkö oikein veljeäni kohtaan. Jeesus katsoo muualle ja antaa minulle tilaa pohtia. En menetellyt. ”Armahda siis veljeäsi. Minä olen kaiken nähnyt. Oikeus kyllä tulee kaverisi osaksi. Niin kuin sinunkin. Minä annan sinulle anteeksi. Anna sinäkin anteeksi hänelle.”

Heini Nikander

kesäteologi

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja