Talentit käyttöön!

Talentit käyttöön!

Länsi-Uusimaa 16.8.2014

Jeesus kertoo sunnuntain evankeliumitekstissä (Matt 25:14-30) miehestä, joka antaa omaisuutensa talentin rahoina palvelijoiden haltuun, ja kehottaa käyttämään varat viisasti.  Kaksi miehistä käyttää rahaa tehden voittoa ja saa kiitosta. Kolmas kaivaa rahansa maahan, jotta isäntä saisi sen sellaisenaan takaisin. Hänen toimensa ei isännälle kelpaa.

Tappion tuottoako rahansa maahan kaivanut pelkäsi? Ehkä, mutta vertauksesta puuttuu sellainen vaihtoehto kokonaan, että palvelija käyttäisi rahaa huonosti ja tuottaisi tappiota. Jeesus ei varoittele sellaisesta. Mutta rahan säilyttelystä hän varoittaa. Se pitää sijoittaa oikein, jotta se tuottaa voittoa. Tarvitaanhan siinä toki viisautta. Tarvitaan myös ymmärrystä siitä, että jokaisen talentit ovat erilaisia.  Jos yrittää jotain, joka tuntuu itselle sopimattomalta, helposti käykin niin, ettei tuottoa synny.

Osaatko tunnistaa omat lahjasi, jotta niitä voisi käyttää? Yksi on hyvä puhumaan, toinen tekemään. Joku rukoilee paljon, toinen hoitaa tekniikkapuolen kuntoon. Minusta ei ole laulunjohtajaksi, mutta keskustelen mielelläni ihmisten kanssa heidän elämäntilanteestaan. Omat lahjansa  tunnistaa usein siitä, että niitä on mukava käyttää. Usein samoja lahjoja, joista hyötyy työelämässä tai harrastuksissa, voi käyttää myös seurakunnassa.

Jeesus kutsuu ihmisiä toimintaan, jotta Jumalan rakkaus saisi tulla näkyväksi ympärillämme. Mutta tyhjästä hän ei kutsu nyhjäisemään, vaan lähtökohtana on isännän antamat rahat. Ne rahat kuvaavat Jumalan rakkautta. Jokaisella on oikeus mennä hänen luokseen saamaan oma osuutensa. Kun on itse saanut isännältä varoja, voi niistä lähteä kasvattamaan tuottoa.

Jonna Seppälä