Tartu hetkeen

Tartu hetkeen

(Länsi-Uusimaa 23.8.2014)

Ajan eteenpäin ja ääni auton ikkunalla opastaa oikeaa reittiä. ”Ryhmity oikealle ja käänny seuraavasta risteyksestä oikealle.”  Mutta eihän sillä tiellä ollut mahdollisuutta kääntyä oikealle. Navigaattorissa oli vanha kartta ja puhelimen navigaattori ei päivittynyt ja eipä löytynyt paperikarttaakaan. Olisi pitänyt hankkia se kartta, jota ehdin monta kertaa hypistellä käsissäni. Elämäni aikana olen joutunut toistamaan usean kerran ajatusta ”olisi pitänyt”.

Sunnuntain Raamatun tekstit muistuttavat ”nyt” hetkestä ja hetkeen kiinni tarttumisesta, etsikkoajasta. Tavallisessa puheessa viitataan silloin tällöin etsikkoaikaan, hetkeen johon on syytä tarttua tai hetkeen, joka meni ohitse. Sanakirja määrittelee etsikkoajan asian toteuttamiseen tarjoutuvana (ainoana tai parhaimpana) tilaisuutena, mutta myös Jumalan tulona jonkun luokse.

Ihmisen ja suuren Jumalan suhde on hengellisen elämän keskeinen salaisuus, jota ei eletä vain joissain erityisissä olosuhteissa ja paikoissa, vaan tässä ja nyt – keskellä tavallista elämää. Minne ikinä käännyn, on Jumala aina läsnä. Hän on sitoutunut ihmisen elämään oli se millaista tahansa. Minut kokonaan tuntevan Jumala muistuttaa minua elämän tärkeistä hetkistä, asioista ja ihmisistä aina uudelleen. Sisimmässäni on salaperäinen houkutus tarttua hetkeen ja harmillisen usein ohitan hetken toimimatta niin kuin pitäisi. Lapsena minulle opetettiin, että etsikkoaika tarkoittaa Jumalan kutsuun vastaamista koko elämälläni ja kaikella mitä elämääni kuuluu. Erilaisia ratkaisun ja valintojen hetkiä on elämässä usein. Silloin Jumala puhuu sisimmässäni jostakin asiasta ja minun täytyy valita, kuuntelenko ja osaanko kuunnella Jumalan ääntä vai toiminko oman mieleni mukaan. Etsikkoaika voi olla myös hetki, jolloin Jumala tahtookin viedä kokonaista yhteisöä tai kansaa uuteen suuntaan. Etsikkoaikaan pätee sana: ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne” (Hepr. 3: 15)

”Osoita minulle tie

ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan.

Uskallettua on viipyä ja vaarallista jatkaa matkaa.

Täytä siis ikävöimiseni.

Tulen luoksesi niin kuin sairas tulee lääkärin luo.

Anna, Herra, minun sydämelleni rauha. Aamen.”

(Pyhä Birgitta, suom. Anna-Maija Raittila)

Anna-Maija Lakomaa

Lohjan seurakunnan pappi