Piispat toivovat keskinäistä kunnioitusta kirkkoon

Piispat toivovat keskinäistä kunnioitusta kirkkoon

Kirkon tiedotuskeskus 27.08.2014

Suomen luterilaisen kirkon piispojen teesit kristittyjen yhteydestä julkistettiin keskiviikkona 27.8.2014. Muun muassa erilaiset mielipiteet ja kannanotot naispappeuskysymyksestä sekä homoseksuaalien asemasta ovat synnyttäneet vuosien aikana jännitteitä luterilaisen kirkon sisälle.

Piispat kutsuvat nyt julkistetuilla teeseillään kirkon jäseniä mukaan keskusteluun ja vahvistamaan kristittyjen yhteyttä. Erityisesti piispat korostavat teeseillään erilaisuutta sallivaa yhteistä keskustelua ja ristiriitojen kestämistä kirkon sisällä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen totesi avauspuheenvuorossaan, että teesit ovat rohkaisu sekä piispoille itselleen keskinäiseen työskentelyyn että kaikille jotka kirkossa toimivat.

"On selvää, että tällaiset teesit eivät yksinään rakenna yhteenkuuluvuutta. Mutta tämä on yksi viesti, yksi lastu työpöydältä, yksi askel ja yksi tapa, jolla pyrimme tätä tehtävää toteuttamaan", Mäkinen sanoi.

Kommenttipuheenvuorossaan Helsingin yliopiston professori Risto Saarinen toivoi strategisille teeseille konkreettista jatkoa.

”Teesit ovat tervetulleet, mutta niitä tulee jalkauttaa ja konkretisoida. Monissa työyhteisöissä strategisille teeseille laaditaan toimeenpanosuunnitelma, jossa kysytään, mitä nämä linjaukset konkreettisesti merkitsevät juuri meidän alallamme ja meidän osapuoliemme kesken. Tällaista jalkauttavaa työskentelyä toivoisin esimerkiksi lähetys- ja nuorisotyöhön”, Saarinen sanoi.

Toisena kommentoijana oli toimittaja Heli Karhumäki, joka sanoi piispojen teesien tulevan kipeään tarpeeseen.

”Kristittyjen keskinäinen rähinöinti vie voimia ja masentaa. Rakastavan yhteyden pyrkimys ei ole kirkollishallinnon suositus eikä mitä tahansa lepyttelyä tai hyssyttelyä. Se on Jeesuksen käsky. Näissä teeseissä kuuluu oikean paimenen ääni. Rauhan rakentaminen ei tuota pikavoittoja, vaan usein pikemminkin vähättelyä. Kova aika härnää piispojakin kovaan puheeseen. Heidän käteensä tarjotaan Jeesuksen ruoskaa. Onneksi he eivät ole lähteneet yllyttäjien matkaan”, Karhumäki totesi.

Kirkolliskokous antoi vuonna 2011 piispainkokouksen tehtäväksi edistää kirkon sisäistä yhteyttä. Edustaja-aloitteen takana oli tarve syventää ymmärrystä eri tavoin ajattelevien kesken. Espoon piispa Tapio Luoma esitteli tilaisuudessa teesit. Hän oli itse mukana allekirjoittamassa kirkolliskokousaloitetta vuonna 2011.

Piispojen teesit: Kutsu yhteyteen

Arkkipiispa Mäkisen avauspuhe on uutisen liitteenä: evl.fi/uutiset> Piispat toivovat keskinäistä kunnioitusta kirkkoon