Hiljaiset hyväksyjät
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Hiljaiset hyväksyjät

Mikkelinpäivän 5.10.2014 hartausteksti

(Länsi-Uusimaa, 4.10.2014)

Sosiaalinen media on nostanut tänä vuonna esille muutamaan otteeseen aiheen, jota jokaisen olisi hyvä miettiä omalla kohdallaan mitä ajatuksia se herättää. Mitä sinä mietit, kun kuulet sanan hiljainen hyväksyjä? Tuoko se mieleen välinpitämättömyyden tunteen, itsekkyyden tunteen vai onko niin, ettei asia koske sinua? Hiljainen hyväksyjä hyväksyy ympärillään tapahtuvat asiat ilman, että puuttu näihin epäkohtiin. Hiljainen hyväksyjä toisaalta hyväksyy epäkohtien tuottajan teot. Jos tämä ihminen huomaa, että ympärillä tapahtuu esimerkiksi kiusaamista, hän puuttumattomuudellaan hyväksyy sen, että muita kiusataan. Hiljainen hyväksyjä siis antaa kiusaamiselle mahdollisuuden ja pitää sitä yleisesti hyväksyttävänä käytöksenä. Mitä enemmän meidän yhteiskunnassa on hiljaisia hyväksyjiä, sitä välinpitämättömämmiksi ja kylmemmiksi me muutumme.

Mikkelinpäivän muistutus enkeleistä tuo tätä teemaa ajankohtaisemmaksi. Voisimmeko muuttaa ajatustamme siihen suuntaan, että olisimme enkeleitä toisillemme. Emme alistuisi hiljaisiksi hyväksyjiksi, vaan rohkeasti puolustaisimme niitä joita muut eivät puolusta. Emme enää ummistaisi silmiämme ja kääntäisi selkäämme heikoimmille, vaan olisimme arkisia enkeleitä, joiden teoilla olisi suuri merkitys. Pienillä asioilla voi olla merkitystä sille joka saa apua. Aikuisten on näytettävä esimerkkiä tässä , jotta voisimme taata lapsillemme hyvän tulevaisuuden. Mutta kuka meitä aikuisia opettaisi käyttäytymään? Me muut aikuiset omalla esimerkillämme. Kun hiljennyt kuuntelemaan Mikkelinpäivän sanomaa; ”Minä lähetän enkelin kulkemaan sinun edelläsi, suojelemaan sinua matkalla ja viemään sinut siihen paikkaan, jonka olen sinut varannut” 2. Moos.23:20. Pysähdy kuuntelemaan, että miten toivot sinua kohdeltavan ja lähde ajamaan sitä hyvää muille. Ole rohkeasti enkeli toisille ja puutu epäkohtiin.

Pyhä Jumala, meitä ympäröi ihmeellinen todellisuus. Me emme sitä näe, mutta sinä näet kaiken. Kiitos, että lähetät luoksemme enkeleitä. Kiitos hetkistä, jolloin enkelit ovat varjelleet ja suojelleet meitä, vaikka emme itse ole siitä tienneet. Auta meitä kohtelemaan vastaantulijoita muistaen, että joskus lähetät luoksemme enkeleitä ihmisen hahmossa.

Emilia Alander

diakoni

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja