Pyhäinpäivänä 4.11. hiljennytään haudoilla ja kirkoissa

Pyhäinpäivänä 4.11. hiljennytään haudoilla ja kirkoissa

poimintoja tapahtumista

Pyhäinpäivä on sulautuma kahdesta juhlasta, kaikkien pyhien päivästä 1.11. (Festum omnium sanctorum) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä 2.11. (Commemoratio omnium fidelium defunctorum.) Siten muistelun kohteena ovat sekä kaikki kristikunnan marttyyrit että muut uskossa Kristukseen kuolleet. Sana pyhä ei kuitenkaan viittaa vain kuolleisiin. Jokainen Kristuksen oma on pyhä. Hän on uskossa osallinen näkymättömästä pyhien yhteydestä. Alun perin pyhäinpäivä on ollut 1. marraskuuta, kuten se on monessa maassa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään nykyään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina. Tänä vuonna pyhäinpäivää vietetään lauantaina 5.11.

Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän iltajumalanpalveluksia, joissa muistellaan kuluneen vuoden aikana kuolleita seurakuntalaisia. Jokaisen vainajan nimi luetaan ja hänen muistokseen sytytetään kynttilä. Omaiset kutsutaan tilaisuuteen henkilökohtaisesti.

Tilaisuudet Lohjan seurakunnassa

• klo 10 messu Pyhän Laurin kirkossa, karjalaisten kirkkopyhä. Messun jälkeen klo 11.30 seppeleen lasku Karjalaan jääneiden muistomerkillä ja unohdettujen vainajien muistomerkillä. Yhteisen pyhäinpäivän ja karjalaisten kirkkopyhän juhla jatkuu seurakuntakeskuksessa klo 12
  • kl 13 Alla helgons dagens högmässa i Lojo kyrka.​ Kransnedläggning vid minnesmärket, kyrkkaffe.

Pyhäinpäivän muistotilaisuuksissa luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneiden jäsenten nimet:

• klo 15 muistohetki Metsolan siunauskappelissa
  • klo 16 kaksikielinen muistohetki Virkkalan kirkossa
  • klo 16 vainajien muistojuhla Sammatin kirkossa
  • klo 18 pyhäinpäivän hartaus Karjalohjan kirkossa,
  • klo 18 vainajien muistohetki Nummen kirkossa
  • klo 18 iltakirkko Pusulan kirkossa
  • klo 18 muistohetki Lohjan Pyhän Laurin kirkossa.

Sururyhmä

Marraskuussa alkaa sururyhmä Sinulle, joka olet äskettäin menettänyt läheisesi.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset:

Lakomaa Anna-Maija, kappalainen, 044 328 4356,