Mammonaa ja taivasta

Mammonaa ja taivasta

(Länsi-Uusimaa, 11.10.2014)

Sigmund Freudilla oli suosikkikertomus, joka koski Etelä-meren saarelle haaksirikkoutunutta merimiestä. Alkuasukkaat ottivat hänet huostaansa, kantoivat hänet olkapäillään kyläänsä ja asettivat karkealle valtaistuimelle. Vähitellen hän ymmärsi, että joka vuosi heillä oli tapana valita yksi joukosta vuoden ajaksi kuninkaaksi. Tämä miellytti aluksi haaksirikon kokenutta merimiestä, kunnes hän alkoi ajatella, mitä tapahtui edellisille kuninkaille. Pian hän huomasi, että vuosittain kuninkuuden päätyttyä, kuningas karkotettiin autiolle saarelle, missä hän kuoli nälkään. Tämä ei miellyttänyt merimiestä, mutta hän oli viisas. Kuninkuutensa aikana hän pani puusepät töihin rakentamaan laivoja ja maanviljelijät istuttamaan hedelmäpuita autiolle saarelle ja muokkaamaan peltoa viljan kasvulle ja rakentajia tekemään taloja. Kun hänen kuninkuutensa oli ohi, hänet karkotettiin, ei autiolle saarelle, vaan paikkaan, jossa kaikkea oli runsaasti nautittavaksi.

Tämä on hieno vertaus elämästä, siitä kuinka me olemme hetken kuninkaita ja kykeneviä valitsemaan, mitä me tahdomme tulevaisuudelta. Onko meillä edessämme nälkäkuolema ikuisuudessa vai kokoammeko aarteita paikkaan, jota Jumala kutsuu taivaaksi?

Maallisen omaisuuden haltijat ovat  aika ajoin kyselemässä sijoitusneuvoja meklareilta hyvän tuoton toivossa. Jotkut onnistuvat tässä suhteessa huonoinakin aikoina. Talouden heilahteluissa kurssit välillä nousevatkin ja tuottoa tulee. Tämä ajallinen matka näyttää ulkoisesti turvatulta. Maallinen meklari ei ole kuitenkaan ainoa, jota tulee konsultoida. Raamatun sijoitusneuvoja, Herramme Jeesus Kristus, antaa kyselijälle sellaisia ohjeita, etteivät maalliset sijoitukset riitä kuin tämän elämän ajaksi ja ne ovat kaiken lisäksi kulumiselle ja häviämiselle alttiita.

Kokoa, sanoo Herramme, kuten tuo viisas merimies, siihen tulevaisuuteen, joka alkaa, kun maallinen ”kuninkuutemme” päättyy. Kokoa aarteita taivaaseen, jakamalla omastasi tarvitseville ja tekemällä hyvää niille, jotka eivät sitä edes osaa pyytää. Tulevaan elämään kokoaminen alkaa siitä, että elämän kiintopisteeksi tulee elävä ja ylösnoussut Herramme Jeesus Kristus. Apostoli Paavali kehottaa meitä muistamaan tämän: Joka niukasti kylvää, se niukasti niittää, ja joka runsaasti kylvää, se runsaasti niittää.

Syysterveisin

Olli Pakalén