Kuka ohjaa?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kuka ohjaa?

(Länsi-Uusimaa 18.10.2014)

Istuin ensimmäistä kertaa auton ratissa. Käynnistin auton, sain vaihteen päälle ja auto hypähti liikkeelle. Sain ohjeen vaihtaa suuremmalle vaihteelle. Käänsin katseeni tiestä vaihdekeppiin ja muistelin mihin suuntaan kakkosvaihde olikaan. Samalla hetkellä tie katosi tuulilasin edestä ja oja puineen tuli vastaan. En nähnyt oikeita asioita enkä hallinnut laitteita.

Jotta voi pysyä tiellä, pitää nähdä ja ymmärtää. Tiellä pysyminen auton kanssa on tärkeää, mutta vielä tärkeämpää on pysyä tiellä Jumalan ja toisen ihmisen kanssa. Suhteessa toiseen on myös nähtävä, kuultava ja havaittava. Jeesuksen ohje on pitää sydän, mieli, sielu ja voimat hereillä.

Sydän on vahva kuva ihmisen sisimmästä. Se mitä omissa vain itsellemme paljastuvissa ajatuksissamme on, kertoo paljon arvoistamme ja meille tärkeistä asioista. Niiden avulla ja vaikutuksesta teemme valintoja myös suhteessa toisiin. Kun etsii Jumalaa ja hänen tahtoaan, on yhteydessä hyvän Kaikkivaltiaan kanssa. Sydän on hyvässä hoidossa ja ohjauksessa. Jumalan lähellä me saamme ymmärtää mitä on olla hyvän ympäröimänä, armahdettu ja vapaa.

Silloin sisimmästä siirtyy jotain keskeistä käytäntöön. Ymmärrys omasta ja toisen arvosta avaa sydämen ja mielen näkemään ja kuulemaan toista uudella tavalla. Sydämentason kosketus siirtyy sormenpäihin, käsiin ja jalkoihin. Suhdetta toiseen ihmiseen ohjaa syvä ymmärrys siitä, että jokainen kuuluu Jumalalle. Voimat eivät kulu enää vertailuun ja erojen etsimiseen.

Ymmärrys suuntaa voimat ja huomion huolenpitoon. Toinen ihminen ei ole uhka ja voimieni kuluttaja. Lähimmäisen hyvää ajatellessa voimamme ovat oikeassa käytössä. Ja katsellessamme ympärillemme ymmärrämme tarvitsevamme voimaa ja viisautta Jumalalta pitää huolta toisistamme. Tarvitsemme joka päivä Jumalan muistutusta omassa sisimmässämme: minä rakastan sinua, sinä saat rakastaa lähellä olevaa.

Olisiko aika nostaa katse vaihdekepistä takaisin tiehen?

Panu Mäkelä

oppilaitospappi

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja