Usko ja epäusko
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Usko ja epäusko

Länsi-Uusimaa, 25.10.2014

Pieni poika istui portailla ja itki. ”Isi, no kun minä näin!” hän vakuutti isälleen. Isä hymyili ja yritti selvittää mitä poika oli nähnyt. Pojan itku sen kun yltyi. Isä otti lopulta pojan syliinsä ja lohdutti: ”Rauhoitu, ja kerro alusta, mitä näit. Kyllä isä uskoo sinua!” Poika yritti vetää henkeä ja itki edelleen. Lopulta itku rauhoittui ja poika kertoi alusta alkaen, mitä oli nähnyt. Isä keksi:” Hei! Näit pienen jalan ylhäällä! Näitkö ollenkaan korvia tai nenänpäätä?” ”En, sanoi poika. ”Tai näin sittenkin nähdä yhden korvan.” Isä hymyili ja sanoi:” Taisit nähdä ihan pienen koiran, jolta näkyi lehtien seasta vain tuo ylösnostettu jalka.  Poika alkoi nauraa; ”niin muuten näin.”  Poika oli onnellinen, ei hän ollut nähnyt väärin ja isä uskoi häntä.

Pojan epätoivo vaihtui toivoon ja iloon siitä, että hän oli nähnyt oikein. Isä oli uskonut hänen kertomustaan. Mitä jos isä ei olisikaan uskonut ja vain vähätellyt pojan kertomusta?  Voi vain arvailla, miten keskustelu olisi edennyt, jos isä olisi vähätellyt poikansa kertomusta eikä uskonut.

Usko ja epäusko, pari valjakko, jotka ovat todella lähellä toisiaan. On niin helppo sanoa etten usko ja unohtaa asia. Kun kertoo uskovansa, joutuu pohtimaan, mitä uskoo ja miten, onko toisen kertomus totta ja millä tavalla. Kun uskoo, joudumme ottamaan kantaa mihin uskomme. Kun taas ilmoittaa, ettei usko, ei tarvitse pohtia asiaa sen enempää, voi unohtaa ja ajatella ettei kuulu minulle, ei minun tarvitse vaivata päätäni asialla.

Sunnuntain Raamatun tekstissä Jeesus parantama syntymäsokea joutuu fariseuksien kuulustelemaksi.  Jotka epäilivät miehen kertomusta, ja sitä että oliko Jeesus todella Jumalan mies, toimiko hän Jumalan nimissä.

Miehen vakuuttelut siitä, että Jeesus on Jumalan mies, eivät vakuuttaneet fariseuksia uskomaan miehen kertomusta näkönsä saamisesta. Nämä inttävät vain tämän olevan syntinen syntymästään saakka ja syntinen koko mies ja vielä opettaa heitä synnittömiä.  He ajavat miehen ulos.  He jäävät epäuskoon.

Mies kohtaa myöhemmin Jeesuksen, ja Jeesus kysyy häneltä, uskooko tämä Ihmisen poikaan. Mies sanoo, jos näkee, uskoo. Jeesus sanoo olevansa tuo Ihmisen poika ja keskustelee tässä miehen kanssa. Johon mies toteaa, että uskoo. Mies uskoo, koska näkee.

Tunnustautuminen Jumalaan uskovaksi, on jotain jossa tunnustamme oman pienuutemme ja samalla toteamme, että Jumala on meitä suurempi ja voimakkaampi. Samalla tunnustamme uskovamme, johonkin, jota emme näe, jota emme kuule ja jota emme voi kokea aisteillamme. Hänellä on kaikki valta, kaikki kunnia ja kaikki voima.

 

Anneli Kytölä

nuorisotyönohjaaja

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja