Tekstaritupu auttaa tyttöjä ja poikia eri puolella Suomea

Tekstaritupu auttaa tyttöjä ja poikia eri puolella Suomea

www.ptk.fi

PTK - Suomen poikien ja tyttöjen keskus, uutinen julkaistu 6.11.2014

Tekstaritupu viettää tänä vuonna 10-synttäreitä. Vuonna 2004 helsinkiläinen erityisnuorisotyönohjaaja huomasi vastailevansa omalla matkapuhelimellaan nuorten lähettämiin kysymyksiin tietämättä yhtään kenelle vastasi. Tästä arkisesta työtilanteesta ja tarpeesta alkoi Tekstarituputoiminta.

- Nuoret valitsivat itselleen sopivan tavan lähestyä työntekijää ja siitä lähti palvelun kehittäminen ja tarjoaminen laajemmin käyttöön, sanoo Tekstaritupun äiti Mare Kinanen.

Toiminta on 10 vuodessa laajentunut valtakunnalliseksi ja toimii tällä hetkellä seitsemän hiippakunnan alueella yhteensä 50 paikkakunnalla. Palvelun ylläpitäjäyhteisönä toimivat ev.lut. kirkon paikallisseurakunnat, seurakuntayhtymät, rovastikunnat tai muut alueellista yhteistoimintaa harjoittavat seurakunnat. Toiminnan koulutus- ja koordinointivastuu kuuluu Poikien ja tyttöjen keskukselle (PTK ry).

Tekstaritupu on seurakunnan matalan kynnyksen mobiiliauttamispalvelu alueensa kouluikäisille tytöille ja pojille. Palvelu auttaa ja tukee kouluikäisiä erilaisissa elämäntilanteissa ja erilaisten elämänkysymysten äärellä. Tekstaritupussa yhteydenottajalle tarjotaan mahdollisuutta tekstiviestikeskusteluun nimettömänä ja luottamuksellisesti päivystäjän kanssa. Tukea antavan tekstiviestin tavoitteena on kuulluksi tulemisen ja yhteisen jakamisen kokemus kunnioittaen yhteydenottajan oikeutta tehdä omia ratkaisuja ilman painostusta. Tarvittaessa yhteydenottaja pyritään ohjaamaan edelleen muihin palveluihin.

- Tekstiviesti on helppo tapa lähestyä, ottaa kontakti aikuiseen ja kysyä sellaistakin, mitä ei uskaltaisi muuten kysyä toteaa johtava erityisnuorisotyönohjaaja Mare Kinanen.

Tekstaritupuun voi ottaa yhteyttä tekstiviestillä tai sähköpostilla. Vastauksen saa kouluaikoina jo vuorokauden kuluessa. Viesteihin on vastaamassa lähes 250ev. lut. kirkon kasvatuksen ammattilaista.

Tänä vuonna Tekstaritupulle on tullut noin 10 000 viestiä lokakuun loppuun mennessä (vuonna 2013 oli 9806 viestiä) . Viestit tilastoidaan aihealueiden mukaan: usko, koulu, kaverit, koti, kasvu, ihastuminen, seurustelu, seksi, mieli, Tekstaritupu, harrastukset, kiusaaminen, häiriöviesti ja muut aiheet.

Tekstaritupu ei tähtää mahdollisimman suuren viestimäärään, vaan pyrkii vastaamaan siihen huoleen, mikä kouluikäisen tytön tai pojan mieltä painaa. PTK:n kouluttaja Maara Kosonen iloitsee siitä, että toiminta on otettu hyvin vastaan eri puolilla Suomea ja kyselyjä Tekstaritupun perustamiseksi uusille paikkakunnille tulee säännöllisesti.

- ”Tupu” on helppo ja kustannustehokas palvelu, jossa pienellä panoksella ja muutaman päivystäjän voimin pääsee jo alkuun, sanoo Maara Kosonen, joka koordinoi Tekstarituputoimintaa koko Suomen alueella.

Vuosien varrella Tupu on kasvanut ja kehittynyt muutenkin kuin alueellisesti. Tekstiviestien vierelle on tullut Nettitupu-chat, jossa keskustellaan kahden kesken päivystäjän kanssa.

Lisätietoja: