Adventista loppiaiseen joulua 2018

Adventista loppiaiseen joulua 2018

Seuraamme joulun matkaa adventista loppiaiseen kalenterissa, jonka on ideoinut, kuvin ja tekstein toteuttanut työryhmä: Ron Brown, Nina Haatio, Toivo Haatio, Lars (Lasse) Mattsson, Raili Rantanen, Kaisa Rinne.

Tammikuun 6. päivä 2019, Loppiainen – Jeesus, maailman valo.

Kuvassa Kaisa Rinteen jouluseimi.

Seimen edessä seisova kameli on palkinto viisikymmenluvun lopulta. Minulle tuli tuolloin Nasta-niminen lehti, lapsille ja nuorille suunnattu. Sain yhtenä vuonna uutteran työn tuloksena kaksi uutta tilausta, serkuiltani, ja lahjaksi minulle lähetettiin lehdestä tuo kameli. Ihmetellä sopii, miten se on säilynyt tallessa kuusikymmentä vuotta. 90-luvun lopulla vasta aloin koota seimihenkilökuntaa, kun mieheni osti minulle lohduksi seimen Stockmannin joulupuodista. Kävin silloin sädehoitoklinikalla ja yhdellä reissulla sain sen palkinnoksi urhoollisuudesta. (Kuva: NH,Teksti: Kaisa Rinne)

Tammikuun 5. päivä 2019

Sammatin kirkon lampetit ovat ruotsalaisen Tunabergin seurakunnan lahja Sammatin seurakunnalle. Sammatin kummikunnan Tunabergin ja sen seurakunnan edustajat vierailivat Sammatissa kesäkuussa 1967. Muistolahjana saimme vastaanottaa kaksi kynttilätelinettä, lampettia.

Lampetit sijoitettiin pikkukirkon oviaukon molemmille puolille. Toinen lampeteista on nykyisin saanut väistyä lämpöpumpun tieltä.

Sammatin edustajat tekivät seuraavan vuoden kesäkuussa vastavierailun Tunabergiin ja seurakunta luovutti muistolahjana Konevitsan luostarin Jumalanäiti-ikonin.

(Kuva ja teksti: TH)

Tammikuun 4. päivä 2019

Seurakuntatalossa on Jugend-ryijy, jonka ovat kutoneet Pokan talossa Ilmi ja Pirkko Heikkilä 22.2.-23.3.1992. Ryijy on ollut kesänäyttelyssä Miinan mökillä Paikkarilla kesällä 1992.

Ryijy on lahjoitettu Sammatin seurakuntatalolle heti juhlasalin remontin valmistuttua. Suntio Tauno Sutinen kiinnitti sen paikalleen. (Kuva:TH,NH, Teksti: Ryijyn esittelyteksti seurakuntasalin seinältä.)

Tammikuun 3.päivä 2019

Tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen. Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo. (Matt 2:9-10)

Vanhimpia jouluvalojamme on ollut ikkunatähti. Tähti on tullut kristilliseen jouluperinteeseen loppiaisen evankeliumista. Tietäjät tulivat joulun lapsen luo tähden opastamina. He saivat tähden näkemisestä sen suuren ilon, minkä paimenet saivat jouluyönä kuulla enkelin ilmoittamana. Teille on syntynyt Vapahtajan syntymästä.

Suomalaisen joulukuusen latvaa onkin perinteisesti koristanut tähti. Jossain maissa joulukuusen latvakoristeena suositaan enkeliä, joka joulun evankeliumissa ilmoittaa paimenille suuren ilon Vapahtajan syntymästä. Molemmat sekä tähti että enkeli ovat joulun ilosanoman viestejä.

Kuvan ikkunatähti on Lasse ja Mirja Mattssonin kodista. (Kuva:TH/NH.Teksti:RR)

Tammikuun 2.päivä - Köyhäinlipas

Joulupukin esikuva Pyhä Nikolaus oli köyhien avustaja 300-luvun taitteesta. Perimätieto kertoo Nikolauksen halunneen auttaa salassa, ettei nolostuttaisi autettaviaan. Estääkseen paljastumisensa hän kerran joutui heittämään avustukseksi tarkoitetun rahapussin luotaan. Se osui vahingossa savupiippuun ja putosi takan reunalla kuivumassa olleeseen sukkaan. Tästä perimätiedosta nousee se tapa, missä joulupukki tuo lahjat piipusta takan reunalle ripustettuihin sukkiin. (Teksti: RR)

Sammatin kirkon köyhäinlippaan alkuperä ei ole tunnettu, mutta tiedetään, että jo syyskuussa 1827 raivonneen Turun palon uhreille kerättiin Sammatissa avustuksia tähän lippaaseen.
Lipas sijaitsee pikkukirkon etuosassa kirkon eteläisen seinustan jatkeella. Lipas on lukittu kolmella riippulukolla, johon jokaiseen on erillinen avain. Avaimia ovat säilyttäneet luotettavat kirkkoväärtit, joiden kaikkien piti olla paikalla lipasta avattaessa.
Nykyisin lippaaseen laitetut avustukset menevät lähetystyön tukemiseen. (Kuva:TH,NH.Teksti:TH)

Tammikuun 1.päivä 2019. Uudenvuodenpäivä.