Joulukalenteri 2018

Joulukalenteri 2018

Kalenterin on ideoinut, kuvin ja tekstein toteuttanut työryhmä: Ron Brown, Nina Haatio, Toivo Haatio, Lars (Lasse) Mattsson, Raili Rantanen, Kaisa Rinne. Seuraamme joulun matkaa adventista loppiaiseen.

Joulukalenteri 13.12., Lucian päivä

Taivaalla tähtivyö kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön tuikkeena toistaa.
Taivainen kirkkaus, riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy, kynttilät syttyy.

Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki,
ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo,
Pyhä Lucia, Pyhä Lucia.

Lucia on alkujaa italialainen, sisilialainen, kristinuskoon kääntynyt, sokeutumisen ja marttyyrikuoleman kokenut pyhimys. Lucia-hahmojen ja -kulkueiden sanomana on ollut tuoda taivaallista valoa, Kristus-valoa pimeään maailmaan.

Nämä Sammatin kirkkoa kiertävät Lucia-hahmot - Lucia-neito, kynttilätyttö ja tähtipoika- on kirkkoherra Juhani Korte tuonut matkamuistoina Ruotsista. Lucia juhlinta on keskittynyt Ruotsiin ja pohjoismaihin. Suomessa Lucia-juhlat ovat yleistyneet 1920-luvulta, Lucia-neitoa on alettu nimetä v:sta 1950.

(Santa Lucia-lauluun pohjaavan, suomenkieliseen Lucian päivään liittyvän laulun sanat: Erkki Ainamo. Teksti:RR. Kuvan rekonstruointi: NH.)

Joulukalenteri 12.12.

Arkihuolesi kaikki heitä …

Juhlaan kuuluu yhteinen ateriointi. Sammatin alueseurakunnankin joulua edeltävään ohjelmaan on kuulunut arjen yhteinen jouluateria- ja juhla.

Sammattilaisten jouluateria on ke 12.12. klo 12. Sen järjestää ja laittaa diakoniatyöryhmä.

Vietämme yhteisen parituntisen aterian, joululaulujen ja jouluisen ohjelman parissa - kuusen juurella, joulun evankeliumiin hiljentyen. Diakoni Riikka Karinto, lausuja Leena Laitinen, kanttori Pia Hemminki ja aluepappi Raili Rantanen. (Kuva: TH,NH; Teksti RR)

Joulukalenteri 11.12.