Sana - Enkelten leipää
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Sana - Enkelten leipää

Enkelten leipää                                          (18.3.2018)

Kristikunta valmistautuu parhaillaan pääsiäiseen. Ihmisen hengellisen elämän ruokkimiseen ei riitä pään usko, ei pelkkä tietäminen tai totena pitäminen. Usko nousee siiville sydämen luottamuksesta, hiljaisuudesta, musiikista, yhteyden kokemisesta omaa itseä suurempaan. Erilaiset pääsiäisvaellukset, hiljaisuuden retriitit ja erityisesti kaikki musiikkitilaisuudet ovat pääsiäisen alla suosituimpia hengellisiä tilaisuuksia seurakunnissa.

Enkelten leipää-koraali (panis angelicus) on yksi yleisimmistä pääsiäisen alun musiikkiohjelmistoissa. Jumala ruokki ihmisiä erämaavaelluksella taivaan mannalla, enkelten leivällä niin kuin siitä sanottiin. Jouluyön enkelit ilmoittivat Vapahtajan syntymän Betlehemiin, mikä on käännettynä leivän taloon. Jeesus ilmoitti itsensä Jumalan leiväksi, leiväksi joka tulee taivaasta ja murretaan elämäksi sitä nauttiville.

Enkelten leipä ilmaus puhuu silmin nähtyä suuremmasta. Manna oli hunajaista, valkoista, taivaasta annettua. Siitä kerrottiin enkelten leipänä, jolla Jumala ruokki omiaan, mutta sillä oli myös hengellisen ruokkimisen ulottuvuus. Manna oli leipänä vain yhden päivän tarpeeksi nälkää näkeville, mutta se oli myös opetukseksi. Tuolla yhden päivän kestävällä leivällä ihmisiä opastettiin myös luottamukseen ja kuuliaisuuteen, ottamaan koko elämä ja ihmisen silmälle vielä tuntematon tulevaisuus vastaan Jumalan lahjana.

Raili Rantanen, Sammatin aluepappi 

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja