Sana - kalenteria adventin ja joulun ajalle

Sana - kalenteria adventin ja joulun ajalle

15.12. Nooan ja Heinon nimipäivä. Evankeliumikirjamme "Sana tänään" sopii hyvin Nooa muistellessamme:    Me emme käänny sinun luotasi pois. Anna meidän elää, me huudamme sinun nimeäsi. Jumala, Herra Sebaot, auta meidät ennallemme, anna meidän nähdä kasvojesi valo, niin me pelastumme. Ps. 80:19-20.

14.12. klo 12-14 Sammattilaisten jouluateria seurakuntasalissa. Ilm. 3: 20 Kristus sanoo:”Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.

13.12. on Lucian päivä. Lucian päivä on valon juhla joulun odotuksessa. Sammatin Raamattupiirin vuoden viimeinen kokoontuminen on 13.12. klo 18.  Raamattu on  valo ja tiennäyttäjä elämässä ja uskossa.

Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus minun tielläni. …Minun silmäni hiueten halajavat sinun apuasi ja sinun vanhurskaita lupauksiasi. Ps 119:105, 123.

12.12. Kauneimmat joululaulut lähetykselle Sammatin kirkossa: Lasten kauneimmat joululaulut ti 12.12. ko 18.
Kauneimmat joululaulut su 17.12. klo 18.
Loppiaisena Mattilan muistoseuroissa, Niementie 67, la 6.1. klo 18 vielä kerran kaunemmin joululauluin.
Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on Poika syntynyt maailmaan...(Jaakko Löytty).

11.12. on Tatun, Danielin ja Tanelin nimipäivä. Daniel leijonien luolassa on tuttu kertomus ja kuva-aihe Raamatusta. Kateus ja väärät hankkeet johtivat siihen, että Daniel tuomittiin kuolemaan leijonien luolassa. Daniel pelastui ja julisti: Minun Jumalani lähetti enkelin sulkemaan leijonien kidan, eivätkä ne vahingoittaneet minua, koska Jumalani havaitsi minut viattomaksi. Dan 6:23. Daniel nimi (hepr) tarkoittaakin ”Jumala on minun tuomarini”.

Adventti odottaa saapuvaa Herraa. (Adventus Domini, Herran tuleminen).Toinen adventti kutsuu valvomaan ja rukoilemaan aikojen lopussa saapuvaa Herraa.   2. adventin messu Sammatin kirkossa su klo 10. Sammatin kirkon alttaritaulu on kuva 2. adventin, Kristuksen saapumisen aikojen lopulla kuva.

Te laaksot, notkot, nouskaa,
te vuoret, vaipukaa!
Jumalan kansan toivo
nyt täyttymyksen saa.
Hän saapuu, kuninkaamme
ja rauhanruhtinaamme.
Siunattu olkoon hän,
ken meille tuo elämän.Virsi 5:1.

Pe 8.12. klo 18 Sibeliuksen päivän  joulukonsertti Sammatin kirkossa. Jean Sibeliuksen musiikkia ja tunnelmallisia joululauluja. Marja Kyllönen, sopraano, Marja-Stiina Pesonen, sopraano,
Inkeri Rantanen, mezzosopraano ja Kaarina Savonen, piano. Vapaa pääsy. Glögitarjoilu lopuksi.

Enkellaulu kajahtaa, kunniaksi kuninkaan.
Rauha maahan tullut on, hetki suuren sovinnon.

Suom san: Erkki Ainamo.

7.12. Sampsan päivä. Sampsa oli kalevalalaisen runouden ja suomalaisen mytologian taitava kylväjä. Lönnrot teki Sampsan suomalaisille tutuksi. Sampsa on syystä valittu Helsingin Maatalousopiskelijoiden yhdistyksen nimeksi.  Sampsan päivään Suomen itsenäisyyspäivän ja Sibeliuksen päivän välipäivään sopii siis hyvin hiljentyä Sibeliuksen kiitosvirren sävelin ja Koskimiesten sanoin:

Virsi 462, sävel Jean Sibelius.
1. Soi kunniaksi Luojan
nyt, virsi kiitoksen,
tuon kaiken hyvän tuojan
ja suojan ainaisen!
Hän, Isä, rakkahasti
ain vaalii luotujaan,
ja kaiken taitavasti
hän ohjaa tuolta taivaastaan.

2. Hän säät ja ilmat säätää
ja aallot tainnuttaa
ja hyisen hallan häätää
ja viljan vartuttaa.
Hän onneen meidät ohjaa,
myös aikaan vaikeaan.
Sen rakkauden pohjaa
ken pystyy koskaan tutkimaan?

3. Siis kiitos, Herra taivaan,
kun lahjas meille toit
ja päivän työhön, vaivaan
taas puhtaan leivän soit.
Suo, että ilomielin
myös jaamme leipämme
ja sydämin ja kielin
sua lakkaamatta kiitämme.
Säk. 1 ja 2 Aukusti Waldemar Koskimies 1897. Säk. 3 Ilta Koskimies 1923. Virsikirjaan 1938

5-6.12. Suomi ja Sammatti valmistautuu itsenäisyytemme 100v juhlaan.Ti 5.12. klo 18  valaistut Suomen liput salkoihin; kirkolla seurakuntatalon pihassa. Ke 6.12. klo 9 kunniavartioon tulevat ilmoittautuvat kellotapulilla (tumma asu, mustat hanskat). Klo 9.30 partiolaiset sytyttävät kynttilät kaatuneitten haudoille. Klo 10 juhlajumalanpalvelus, jonka päätteeksi kunniavartio ja seppelten/kukkien lasku haudoille. Klo 11.15 Sampaalassa muistokiven kukitus, juhlakahvi. Klo 12 itsenäisyyspäivän pääjuhla Sampaalassa. Klo 17 kynttiläkulkue Sampaalalta. Klo 18 kirkon kellot soivat 100 vuotiaalle itsenäiselle Suomelle.
Sun kätes, Herra, voimakkaan
suo olla turva Suomenmaan
niin sodassa kuin rauhassa
ja murheen, onnen aikana. virsi 577:1.

2.12. Unelman ja Anelman nimipäivä: Elokuussa 1963 amerikkalainen babtistipappi, teologian tohtori, ihmisoikeustaistelija, rauhanaktivisti Martin Luther King jr. piti kuuluisan "Minulla on unelma"-puheensa:

"Minulla on unelma, että jonain päivänä tämä kansakunta nousee ja elää todeksi perustuslakinsa vakuutuksen: ’Me pidämme totuutena ja luonnollisena, että kaikki ihmiset on luotu tasa-arvoisiksi.’"

... Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi,... 1.Moos. 1:27.

Kiittäkää jo Korkeintanne,
kansat, kansain ruhtinaat,
lapsukaiset, vanhat, nuoret,
pienet, heikot, voimakkaat!

Virsi 461:5a.

Ensimmäinen adventtisunnuntai: Adventus Domini - Herra saapuu!

Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa. Me odotamme Jeesusta... Virsi 13.