Taivas tavoitettavissa?

Taivas tavoitettavissa?

Länsi-Uusimaa 22.11.2014

”Tahtoisin koskea tuota tähteä!”, sanoo lapsi pimeälle yötaivaalle katsellen. Kaukaisuudessa kimmeltävät valopisteet näyttävät olevan lähellä, mutta kuitenkin vaikeasti tartuttavissa. Yritän selittää lapselle tähtien kaukaisuutta ja avaruuden laajuutta, tajuten samalla miten vaikea asia maailmankaikkeus on. Tähtien tuike talvisella taivaalla vetää aikuisenkin mielen nöyräksi. Kuinka pieni maapallomme onkaan universumin laidalla! Kuinka haluaisinkaan tietää mitä tähtien takana on! Mistä kaikki alkaa ja mihin päättyy?

Maailmankaikkeuden kysymykset, kaiken alku ja loppu, sekä ihmiselämän rajallisuus ovat myös kirkollisena teemana tänä sunnuntaina, jolloin vietämme kuluvan kirkkovuoden päätöstä, tuomiosunnuntaita. Pyhäpäivä muistuttaa meitä aikamme ja nykyisen maailmanjärjestyksen loppumisesta. Sitten joskus, kun kaikki päättyy, uskomme Kristuksen saapuvan luoksemme asettaen elävät ja kuolleet viimeiselle tuomiolle. Jumalan kasvojen edessä vastaamme teoistamme ja tekemättä jättämisistämme. Tulee uusi taivas ja uusi maa, Kristuksen kuninkuuden aika, Jumalan armon valtakunta, jolla ei ole loppua. Joissain maissa kirkkovuoden viimeisellä pyhällä onkin tuomiosunnuntain sijasta nimi ”ikuisuuden sunnuntai”.

Lopun ajat ja viimeinen tuomio ovat uskolle ja ymmärrykselle vaikeita asioita. Ajatus kaiken päättymisestä kirpaisee. Pelko omasta kohtalosta viimeisellä tuomiolla voi ahdistaa.

Juuri pelot ja kirpaisevat totuuden rippeet tekevät kuitenkin tästä elämästä ihmisen kokoista. Jumala on suonut meille tämänpuoleisen ajan, jossa Jeesuksen opetuksen mukaan tehtävämme on rakastaa Jumalaa, itseämme ja toinen toisiamme. Tämän elämäntehtävän pyörteissä voimme taivaaseen hapuillen vain yrittää ymmärtää kaiken suuruutta, mutta silti pakosta jäädä osaamme Jumalan lapsena, joka ei tajua tai hallitse kaikkea.

Keskenkasvuisuuden voi ajatella myös olevan ikuisen elämän ehto. Kristinuskon ytimessä on viesti keskeneräisen ihmisen rinnalla kärsivästä Jumalasta, joka ristinkuoleman kautta on muuttanut pahan hyväksi, loppumisen alkamiseksi ja kuoleman elämäksi.

Usko syntisen ylösnousemukseen on kuin tähtitaivas: Se syttyy näkyviin vain pimeyden keskellä, vaikuttaa olevan tavoitettavissa, ja samalla kuitenkin niin kaukana – mutta varmasti olemassa kirkkaana siellä jossain.

Jenni Pesola

Lohjan seurakunnan pappi