Yhteydestä

Yhteydestä

Länsi-Uusimaa 6.12.2014

Tuoreessa muistissa on lohjalaisella työmaalla sattunut työtapaturma. Kaivinkoneenkuljettajan inhimillisen erehdyksen takia katkennut kuitukaapeli katkaisi satojen tuhansien suomalaisten laajakaistayhteyden useiksi tunneiksi.

Monella tapaa yhteys, tai sen puute, vaikuttaa elämän eri osa-alueilla. Teknologian kehitys on tuonut mukanaan uusia tapoja olla yhteydessä toinen toistemme kanssa, myös globaalisti. Näitä mahdollisuuksia erityisesti nuoret ottavat haltuun nopeasti ja hyödyntävät esimerkiksi mobiiliteknologiaa luontevasti. Olen havainnut viestinnän digitalisoitumisen tuoneen mukanaan myös haittoja. Kesken keskustelun vilkuilenkin kaverin silmien sijasta puhelintani. Illalla lasten mentyä nukkumaan hakeudun ennemmin somekeskusteluun kuin keskusteluun oman vaimoni kanssa.

Kuitenkin muistan ja tiedän mitä on olla yhteydessä. Onneksi yhteyttä koen vielä monella tavalla, useasti myös somen ja teknisten vempaimien avulla. Itse ajattelen, että syvimmät yhteyden kokemukset koen kuitenkin kasvotusten. Haluan oppia yhä uudelleen katsomaan silmiin, kuuntelemaan ja pysähtymään niiden ihmisten ja kohtaamisten äärelle, joita eteeni päivittäin arjessa ilmaantuu.

”Jos kerran yhteys Kristukseen rohkaisee ja hänen rakkautensa suo lohdutusta, jos Henki meitä yhdistää ja jos tunnemme hellyyttä ja myötätuntoa toisiamme kohtaan, niin tehkää minun iloni täydelliseksi ja olkaa yksimielisiä. Liittäköön teitä toisiinne rakkaus, sopu ja sama mieli.” (Fil.2:1-2). Aikojen saatossa nämä apostoli Paavalin sanat ovat rohkaisseet ja haastaneet kristittyjä etsimään yhteyttä keskenään ja kaikkien ihmisten kanssa.

Meidät on kutsuttu yhteyteen toinen toistemme kanssa. Tehtävämme on poistaa yhteyden esteitä ja rakentaa yhteistä tulevaisuutta. Seurakunnassa, kaupungissa, kirkossa ja yhteiskunnassa. Näin toimivat suomalaiset, niin punaiset kuin valkoisetkin, kansakuntamme vaikeimpina vuosina. Niin toimivat isät ja äidit jälleenrakennuskaudella ja monet aikoina sen jälkeenkin. Yhteyttä haluan vaalia tänä päivänäkin. Yhteys ei onneksi ole pohjimmiltaan minusta kiinni. Uskon, että Kristus kutsuu meitä yhteyteen ja rakkauteen, jota Pyhä Henki meissä vaikuttaa. Sinutonkutsuttu.fi!

Olli Vaittinen