Onnellisen lopun pakkomielle

Onnellisen lopun pakkomielle

(Länsi-Uusimaa, 27.12.2014)

Neljäs joulupäivä on Viattomien lasten päivä. Se on sanomaltaan tavattoman vakava päivä. Vallanhaluinen Herodes järjesti kaksivuotiaiden ja sitä nuorempien poikien surman puolustaakseen valtaansa. Päivän aiheen johdosta voi perustellusti epäillä hyvyyden ja toivon olemassaoloa.

”- Ramasta kuuluu huuto,

itku ja kova valitus.

Raakel itkee lapsiaan

eikä lohdutuksesta huoli,

sillä heitä ei enää ole.” (Matt 2:18).

Vankilapappi kertoi pitäneensä vankilassa murhasta tuomituille retriittiä, sanatonta yhdessäoloa. Hän antoi jokaiselle saman kysymyksen työstettäväksi. Ensimmäinen kysymys kuului: ”Kuka minä olen?”. Sitä kukin kohdallaan työsti pitkään. Vastaus oli selvitettävä ennen kuin voitiin siirtyä seuraavaan kysymykseen: ”Kuka sinä olet?”.

Raamatun ajattelussa jokainen ihminen on yksi kivulias osa sitä palapeliä, jota kutsutaan pahaksi. Jos pahuutta on, on kysyttävä miksi itse olen paha.

Entä hyvyys? Onko hyvyys ja toivo kaiken kauheuden keskellä vain pakkomielteistä tarrautumista olemattomaan tai runollista illuusioita? Miten hyvyys näkyy omissa toimissani? Voinko nähdä itseni osana hyvän palapeliä?

”Kun Herodes oli kuollut, Herran enkeli ilmestyi Egyptissä Joosefille unessa ja sanoi: »Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä mukaasi ja palaa Israelin maahan. Ne, jotka halusivat surmata lapsen, ovat kuolleet.» Joosef heräsi, otti mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja palasi Israelin maahan.” (Matt 2:19-20).

Pyhä perhe kulki Herran enkelin johdattamana käsittämättömien vaarojen läpi. Herran enkeli antoi hyvyyden esimerkin suojelemalla, seuraamalla ja tukemalla perhettä. Lopulta yksi sen jäsenistä joutui väkivallan uhriksi. Herran enkeli nähtiin tyhjällä haudalla.

Raamatun hyvä ja sovellettavakin ajatus on, että yksi enkeli seurasi ja tuki yhtä perhettä, tapahtui mitä tahansa.

Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan pappi