Yhteisvastuu- lähimmäisenrakkauden kansanliike

Yhteisvastuu- lähimmäisenrakkauden kansanliike

(Länsi-Uusimaa, 31.1.2015)

”Synkkä ja kestävyyttä vaativa jakso.” Tämä infotaululle pompahtanut teksti antoi viitteitä tulevasta tunnista eräänä arki-iltana. ”Pysy lujana. Ole määrätietoinen.” –  Näin toteamuksen jälkeinen ohjeistus kehotti.  Selvä juttu. Tiedän, mitä on tulossa. Valmistaudun ja psyykkaan itseäni. Määrätietoisuudella ja mielenlujuudella eteenpäin. Niiden avulla valloitan tulevat voimia kuluttavat ylämäet. Jaksan kyllä. Tällä kertaa synkän jakson voittamiseen riittää se, että otan hyvän ajoasennon satulassa ja poljen vauhdikkaalla voimalla sisäpyöräilytunnin vaativat nousut.

Samalla huomaan ajatusteni harhailevan isommille teille. Mitä sitten, jos voimat loppuvat elämän mäissä? Jos tulevasta ei saa ennakkovaroituksia, vaan elämä tuo eteen milloin mitäkin? Kenen puoleen kääntyä? Mistä saa apua?

Moni kääntyy kirkon puoleen vasta viime hädässä, kun kaikki muut mahdollisuudet on jo käyty läpi. Seurakuntien diakoniatyöhön otti vuonna 2013 yhteyttä lähes 154 000 ihmistä. Heistä yli puolet oli yksinasuvia ja 22% lapsiperheitä. Yhteydenoton yleisimpänä syynä olivat taloudelliset huolet.

Kirkko antoi vaikeuksissa oleville ihmisille suoraa taloudellista apua 7,78 miljoonaa euroa, jakoi 130 000 ruokakassia ja edullista tai ilmaista ruokaa 582 000 ruokailijalle.  Silti monin paikoin apua pyydetään enemmän kuin pystytään antamaan. Samanaikaisesti diakoniatyön henkilöstöllisiä ja taloudellisia voimavaroja supistetaan.

Avainasemassa tänään ja tulevaisuudessa ovatkin vapaaehtoistyöntekijät. Moneen vapaaehtoistehtävään riittää se, että on valmis antamaan omaa aikaansa toisten auttamiseksi.

Yhteisvastuukeräyksen kotimaankohteena on tänä vuonna Suurella Sydämellä-vapaaehtoisverkoston toiminta koko maassa. Verkoston kautta autetaan erityisesti yksinäisiä, sairaita, taloudellisessa ahdingossa olevia tai muista syistä elämässään vaikeaan tilanteeseen joutuneita. Voit antaa valoa toisen ihmisen elämän synkkyyteen osallistumalla keräykseen.

Yhteisvastuun avajaisjumalanpalvelusta vietetään Lohjan Pyhän Laurin kirkossa 1.2. klo 10 alkaen. Tule mukaan paikan päälle tai liity seuraan tv:n välityksellä. Me tarvitsemme toisiamme elämän tiellä.

Erica Stick

vs. seurakuntapastori