Siunaustilaisuus

Siunaustilaisuus

Kenet voidaan siunata hautaan?

Jokaisella kirkon jäsenellä on oikeus tulla siunatuksi hautaan. Hänelle kuuluu tämä oikeus, vaikka kirkkoon kuulumattomat omaiset eivät tahtoisikaan siunausta. Myös kirkkoon kuulumaton voidaan siunata hautaan, jos omaiset tai muut vainajan hautauksesta huolehtivat henkilöt sitä pyytävät.

Siunausta ei kuitenkaan toimiteta, jos vainaja on selvästi ilmaissut siihen kielteisen kantansa. Jos vainajan kielteinen kanta on tiedossa, siunausta ei saa toimittaa, vaikka omaiset tätä toivoisivatkin.

Siunaustilaisuuden aika ja paikka

Siunaustilaisuus voidaan järjestää Metsolan siunauskappelissa, Pyhän Laurin kirkossa, Virkkalan kirkossa, Sammatin kirkossa, Karjalohjan kirkossa, Nummen kirkossa, Pusulan kirkossa, Kärkölän kirkossa tai haudalla. Hautauksia toimitetaan pääsääntöisesti perjantaisin ja lauantaisin.

Pappi ja kanttori

Papista voi sopia oman seurakunnan kirkkoherranvirastossa. Siunaava pappi ottaa omaisiin yhteyttä ja sopii heidän kanssaan ajan keskustelulle. Keskustelun tarkoituksena on sopia käytännön asioista. Keskustelu auttaa myös pappia tutustumaan vainajaan omaisten avulla. Tapaamisessa voidaan pitää myös pieni hartaushetki

Kanttoreilla on kiertävät soittoajat ja he tulevat paikalle vuorojensa mukaan.

Siunaustilaisuuden kulku

Omaiset käyvät toimituksen kulun läpi yhdessä siunaavan papin kanssa. Yleensä toimitus alkaa surusoitolla, jota seuraa kukkien lasku.

Nykyään kukkalaitteet lasketaan useimmiten tilaisuuden alussa, sillä harvemmin enää mennään haudalle. Arkkuhautauksessa kukkalaitteet lasketaan vasta haudalla. On suositeltavaa, että kukat lasketaan vain haudalla. Näin vältytään kukkien edestakaiselta siirtelyltä. Toki talvipakkasilla voidaan toimia toisin.

Kukkien laskun jälkeen tulee:

• virsi
  • psalmi
  • rukous
  • raamatunluku
  • puhe
  • siunaus
  • rukous
  • Isä meidän -rukous
  • Herran siunaus

Loppuun voidaan vielä laulaa virsi ennen loppusoittoa.

Toimituksessa on tilaa myös muulle musiikille esim. laululle tai soitolle. Seurakunnan kanttoreita voi pyytää laulamaan jonkun tietyn omaisille tai vainajalle rakkaan laulun.

Uurnahautauksen yhteydessä arkku jää siunauspaikalle kappeliin tai kirkkoon. Kukkalaitteet voidaan säilyttää siunauskappelin kukkakylmiössä. Hautaustoimisto toimittaa kukat haudalle uurnanlaskupäiväksi.

Arkkuhautauksessa tarvitaan tavallisesti kuusi kantajaa. Kantajat tulevat arkun luo päätösvirren tai Herran siunauksen jälkeen. Vainajalle läheisimmät kantajat asettuvat arkun pääpuoleen eli takimmaiseksi. Jos kukat on laskettu sisällä, omaiset noutavat kukkalaitteensa arkulta ennen hautasaaton lähtöä. Arkku kannetaan saattovaunuun, jolla se siirretään haudalle. Haudalla kantajat laskevat arkun rauhallisesti hautaan ja hiljentyvät hetkeksi ennen kuin hauta peitetään seppelkannella. Sen jälkeen lasketaan haudalle kukkalaitteet.