Valon lapsina maailmassa

Valon lapsina maailmassa

(Länsi-Uusimaa, 7.2.2015)

”Herra, nyt sinä annat palvelijasi rauhassa lähteä,

niin kuin olet luvannut.

Minun silmäni ovat nähneet sinun pelastuksesi,

jonka olet kaikille kansoille valmistanut:

valon, joka koittaa pakanakansoille,

kirkkauden, joka loistaa kansallesi Israelille.”

Nämä sanat kuuluvat Simeonille. Löydät vanhan Simeonin ja Jeesus-vauvan kohtaamisen Raamatusta, Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta, jakeista 22-33. Raamatunkohdassa Maria ja Joosef tuovat 40 päivän ikäisen Jeesus-vauvan temppeliin. Lain mukaan jokainen esikoispoika kuului Jumalalle ja yhteisön tapoja noudattaen Jeesuksen vanhemmat toivat poikansa siunattavaksi.

Simeonin ja Jeesuksen perheen tapaaminen on huomisen pyhäpäivän, kynttilänpäivän evankeliumi. Kynttilänpäivää on vietetty 300-luvulta asti, jolloin oli tapana vihkiä käyttöön kirkon kynttilät alkaneelle vuodelle. Maria ja Joosef toivat lapsensa temppeliin Jumalan siunattavaksi sinä päivänä, josta kynttilänpäivä on saanut nimensä.

Kynttilän liekki symboloi muun muassa rukousta. Liekin lämmön tavoin rukous on jotakin näkymätöntä, joka nousee kohti taivasta. Kynttilän valo muistuttaa meitä myös Jeesuksesta, maailman valosta. Jumalan lapset kuuluvat valon valtakuntaan. Olemme sisaria ja veljiä Jeesuksessa Kristuksessa. Tavat ja oma yhteisö ovat tärkeitä.

Maria ja Joosef liittyivät juutalaiseen kulttuuriin noudattamalla omia perinteitään. Meistä, tämän ajan lapsista ja aikuisista, tulee Jumalan omia kasteen kautta. Kastejuhlassakin palaa kynttilä alttarilla tai kastepöydällä. Kynttilän valo tuo suuren Jumalan lähemmäksi meitä. Liekki kertoo Jumalasta, joka kulkee meidän edellämme näyttäen tien läpi pimeyden. Liekki kertoo Jumalasta, joka pysyy vierellämme. Liekki kertoo Jumalasta, joka kulkee takanamme varjellen meitä. Liekki kertoo Jumalasta, joka on alapuolellamme nostaen meidät ylös, kun kaadumme. Liekki kertoo siunauksesta, Jumalan huolenpidosta ja läsnäolosta. Siunaus on sekä Jumalan läsnäolon toivomista elämään että sen kaiken hyvän vastaanottamista, jota Jumala tahtoo elämäämme antaa.

Tähän hyvään uskoivat Maria, Joosef ja vanha Simeoni ja tähän hyvän Jumalan läsnäoloon voimme mekin luottaa. Jo pienen tuikkukynttilän liekin valo poistaa pimeyden. Meistä jokainen voi olla tuollainen pienen tuikun liekki – tuoda keskelle pimeyttä lohtua, iloa ja turvaa.

Jumala olkoon matkallanne siunaten teitä.

pastori Paula Miettinen, Lohjan seurakunta