Vuorilinna kalliolla

Vuorilinna kalliolla

Länsi-Uusimaa 14.2.2015

Huomenna on laskiaissunnuntai. Paastonaika alkaa ensi viikolla ja samalla valmistautuminen pääsiäisen suureen juhlaan.

Entisaikaan sanottiin, että laskiaisena asioita piti tehdä tietyllä tavalla, että vältyttäisiin harmeilta ja hankaluuksilta. Näin toimimalla turvattiin mm. onnistunut viljelyvuosi. Esimerkiksi mäenlaskussa huudettiin ja saunassa oltiin tuppisuuna. Laskiainen ei kerro pelkästään mäenlaskusta vaan kristillisestä paastosta, johon laskeuduttiin laskiaistiistain jälkeen tuhkakeskiviikkona. Monissa maissa laskiaista juhlistetaan karnevaaleilla ja silloin on lupa hullutella. Karnevaalien aikana kaikki on ylösalaisin, kuninkaasta voi tulla kerjäläinen ja päinvastoin. Ensin riehutaan kunnolla ja sitten rauhoitutaan odottamaan pääsiäistä. Onkohan riehan tarkoituksena helpottaa laskeutumista yksinkertaisten elämäntapojen leimaavaan pääsiäisen odotukseen? Auttaako rieha näkemään elämän arvon ja vakavuuden?

Yksinkertaisuus ja paasto sopivat hyvin matkalle. Paastossa on tärkeää Jumalan ja toisten ihmisten rakastamiseen keskittyminen, ei ulospäin näkyvät kieltäytymiset. Paasto on mahdollisuus raivata tilaa hiljentymiselle ja rukoukselle. Seitsemän paastoviikkoa aikaa rikastuttaa sisäistä elämäänsä. Minulla on mahdollisuus hiljentää vauhtia, tutkia elämäntottumuksiani ja kenties jopa pysähtyä hetkeksi. Jos tänä paaston aikana pysähdyn ja etsin muutosta, ei maailmassamme tapahdu mitään uutta.  Mutta minä voin muuttua.

Ehkäpä voisin yhtyä psalmin kirjoittajan rukoukseen: ”Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat.” (Ps. 31:3) Rukous muistuttaa minua, että kaikesta riehasta ja elämästä väsyneet jalkani tarvitsevat alleen tukevan maan, jolle voin rakentaa elämäni, tulevaisuuteni ja toivoni.

Hyvää ystävänpäivää ja alkavaa paastonaikaa.

Anna-Maija Lakomaa

Lohjan seurakunnan pappi