Robotti-ihminen?

Robotti-ihminen?

(Länsi-Uusimaa, 28.3.2015)

Pappi kävi päiväkodissa pitämässä hartauden. Hän kysyi, mikä ero on ihmisellä ja robotilla. Pappi ei itsekään ollut miettinyt vastausta etukäteen, mutta ajatteli tästä teemasta jonkun ajatuksen johtaa. Eräs pikkupoika vastasi: ”Robotilla ei ole sydäntä.” Pappi hämmästyi suuresti pienen miehen viisautta.

Vaikka me pystyisimme tekemään täydellisen robotin, olisiko sillä oikeasti tahtoa, toiveita, rakkautta, uskoa tai tunteita? Robotista puuttuu ihmisyyden ydin.

Jeesuskaan ei ollut robotti. Hänellä on selvästi ihmisen tunteet kun hän Palmusunnuntain evankeliumissa ajaa myyjät ja ostajat ulos temppelistä. Kerrotaan jopa, että hän kaatoi rahanvaihtajien pöydät ja kyyhkysenmyyjien jakkarat. Jeesuksella on tässä täysin inhimillisiä raivon tunteita. On vaikea katsoa, kun rukouksen huoneesta on tehty kaupankäynnin paikka. Jopa vielä pahemmin: hinnat ovat rosvomaisen korkeita, rahanvaihtajien kurssi selvästi hyvin epäedullinen ostajille. Kaupankäynti muistuttaa ryöväämistä: ”te teette siitä rosvojen luolan.” Ehkä mieleesi tulee tilanteita, jossa sinullakin meni hermot. Onko oikein hermostua ja raivota? Tiedämme, että Jeesuksella tämä ei ollut tavallista. Lähellä kuolemaansa hän on tavallista stressaantuneempi ja hän kokee raivon tunteita Isänsä puolesta. Eläinuhrista oli tullut kannattava kaupanteon väline. Sellaista ei ole tarkoituksenmukaista harrastaa. Ihmisen syyllisyyttä ei voi pyyhkäistä pois maksamalla vaikka kuinka korkea hinta rahalla. Pysyvä kertakaikkinen uhraus on kohta (pääsiäisenä) edessä, kun Jeesus antaa itsensä sovituksen uhriksi kaikkien ihmisten edestä. Silloin tällaista alhaista kaupankäyntiä ei enää tarvita. Tämän oikean asian - ja vain tämän - puolesta tapahtuva raivokohtaus on perusteltu.

On helppo kokea nyt ylemmyyttä tuon kertomuksen edessä. Meillähän ei ole eläinuhreja eikä sellaista kaupankäyntiä. Emme kuitenkaan ole sen parempia kuin tuo temppelin porukka. Meidänkin sydämessämme on se rosvojen luola, mikä pitäisi tyhjentää turhasta roinasta. Antakaamme Jeesuksen tänään puhdistaa meidät kaikesta pahasta ja ikävästä. Mekään emme ole robotteja. Meillä on mahdollisuus toimia itsenäisesti joko paaduttamalla sydämemme tai pyytämällä syntejämme anteeksi ja aloittaa taas alusta.

Horst Gripentrog, rovasti

Lohjan seurakunta