Helpotusta paastoon

Helpotusta paastoon

(Länsi-Uusimaa, 28.2.2015)

Kaivoin syksyllä esiin nuoruuden aikaiset luistimeni ja päätin, että tänä talvena koetan pitkästä aikaa luistella. Asuintalomme lähellä on koulun kenttä, joka talvella jäädytetään. Haaveilin kepeästä liidosta kentällä, narskuvasta jäästä luistimieni alla ja pakkasen puremista punaisista poskista. Luisteluretken päätteeksi olisi myös ehdottomasti juotava kupponen lämmintä kaakaota!

Kun vihdoin talvi eteni siihen, että luistelu olisi sopinut aikatauluihini, tajusin jotain. Koulun kenttä oli sulanut. Kiukkuisena mietin miksi pakkaset jo loppuivat. Miksen ollut lähtenyt luistelemaan niinä viikkona kun kenttä oli jäässä. Lauha sää, joka yhä jatkuu ja jatkuu, on pakottanut unohtamaan romanttiset luisteluhaaveet kaakaoineen. On pitänyt luopua omista suunnitelmista.

Paaston aika, jota kirkkovuodessa nyt vietämme, kutsuu myös luopumaan. Paaston aikana on tilaisuus tutkia elämäänsä ja sitä, onko siinä jotain karsittavaa tai muutettavaa. Ovatko omat haluni ja suunnitelmani vaihdettavissa? Kuuntelenko vain sitä, mitä itse haluan vai osaanko kuunnella myös sitä, mitä Jumala minulle haluaa antaa?

Paastoaminen itselle tärkeästä asiasta tai omastaan luopuminen voi olla vaikea tehtävä. Ehkäpä sitä voisi verrata luistelun uusiksi opetteluun. Vaatii motivaatiota kaivaa esiin luistimet. Vaatii viitseliäisyyttä etsiä ajankohta treenien aloittamiseen. Vaatii rohkeutta nousta piikkien päälle ja lähteä huteraan luistoon. Vaatii nöyryyttä hyväksyä kaatumiset jäällä ja ajatus siitä, etten ehkä ollutkaan tässä niin hyvä kuin kuvittelin.

Eniten paastoaminen vaatii armollisuutta itselleen, kun oma sinnikkyys tai itsekuri ei riitäkään kaiken tämän toteuttamiseen. Tai kun elämä heittää esteitä suunnitelmien tielle.

Jumalan suunnittelema tie on joskus vaikeista vaikein, mutta voi myös päättyä johonkin parempaan, mitä osasimme kuvitella. Siitä muistuttaa paastoretken huipennus, pääsiäinen, jossa kohtaamme ristin kärsimysten jälkeen ylösnousseen Kristuksen. Jeesus vakuuttaa meille, että Häneen kiinnitettyinä saamme armon voimaa, tulevaisuuden toivoa ja uusia mahdollisuuksia.

Jenni Pesola

Lohjan seurakunnan pappi