Kylläisen nälkä

Kylläisen nälkä

(Länsi-Uusimaa, 14.3.2015)

”Multa kynsien alla on parasta terapiaa”, olen jostain lukenut. Kevään keikkuessa maan tonkiminen ja siementen kylvö voi olla iso elämys. Se antaa aavistuksen myönteisestä luonnosta riippuvaisuudesta ja osallisuudesta pienimuotoiseen luomistyöhön. Jos ei sitä harrasta, niin sama tuntu voi tulla leipoessa: takana on viljan siemenen kylvö, kasvu, korjuu, puinti, jauhaminen. Kaikki peräisin samasta maaperästä, yhteisen kotimme ja maailmamme ikivanhasta mullasta. Jokainen leipäpala suussa maistuu tälle maailmalle ja luomiselle.

Jokainen ateria on tässä mielessä pyhä, enemmän kuin vain tarpeellinen vatsantäyte. Ateriaseura kertoo että olemme riippuvaisia toisistamme, läheisyydestä ja sovituksesta. Olemme riippuvaisia maasta, kylvöstä, korjuusta, solidaarisuudesta ja toistemme tarpeiden huomioonottamisesta.

Jeesus sanoi: ”Minä olen elämän leipä. Leipä, jonka minä annan, on minun ruumiini. Minä annan sen, että maailma saisi elää.” Joh 6:48, 51.

Jeesuksen seuraajina omalla toiminnalla, sanojen rohkaisulla, kuulemisen herkkyydellä, katseen myötätunnolla, ajatusten hiljaisella rukouksella laitamme kiertoon Jumalalta saamaamme leipää toistemme parhaaksi.

Puolipaaston aikaan, leipäsunnuntaina, voi rukoilla: Jumala, anna nälkäiselle leipää. Anna kylläiselle oikeudenmukaisuuden ja rauhan nälkä. Aamen.

Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan pappi