Kahden valtakunnan kansalaisena

Kahden valtakunnan kansalaisena

(Länsi-Uusimaa 30.4.2015)

Passini vanheni viime vuodenvaihteessa. Havaintoni sai käymään valokuvaamossa, varaamaan ajan poliisilaitokselle ja rahaakin tarvittiin.  Reilun viikon päästä pääsin noutamaan uutta matkustusasiakirjaani.

Passin vanheneminen aiheutti kutkutuksen: ilman voimassaolevaa passia tai henkilöllisyystodistusta ei kovin pitkälle tämän päivän yhteiskunnassamme päästä. Viimeistään eri maiden rajoilla huomaa, että suomalaisella passilla pääsee useampiin maihin vain kantta vilauttamalla. Suomen valtakunnan kansalaisina olemme etuoikeutetussa asemassa.

Sunnuntain otsikko kuvaa kristityn ihmisen kahta todellisuutta. Täällä olemme todennäköisesti suomalaisia, mutta osalla meistä saattaa olla myös jonkin muun valtion passi.  Kahden valtakunnan kansalaisuus teemana avaa syvällisemmän ikuisuusnäkökulman: me olemme jo nyt taivaan kansalaisia, matkamme alkaa jo tässä todellisuudessa.

Tämän toisen valtakunnan todellisuuden tunnistaminen saa myös huolestumaan, mitä tapahtuu aikojen tai oman ajan loputtua tässä maailmassa?  Millainen on taivaan kansalaisen passi? Evankelista Johannes (Joh. 15:10-17) tuo esille sen, ettei tarvitse katsoa huolestuneena tulevaisuuteen, vaan luottaen. Taivaan kansalaisen passi annetaan lahjaksi.

Taivaan kansalaisuus alkaa ja toteutuu tässä ja nyt. Kun on yhteys Kristukseen, silloin eletään jo taivaan kansalaisen elämää. Tähän saakka on helppoa, sitten tulee haastavampi osuus. Taivaan kansalaisen elämän ikuisuusnäkökulma toteutuu tässä elämässä siten, että me rakastamme ja annamme anteeksi toinen toisillemme. Näin luomme taivaan valtakunnan elämää jo tässä todellisuudessa.

Tässä toisinaan pärjäämme ja toisinaan jää paljon korjattavaa. Miten korjata? Jeesuksen vastaus on Rakkaus – anteeksiantamus, ehdoitta. Hänen luonaan on hyvä käydä uusimassa taivaan kansalaisen passinsa.

Juhani Korte, kirkoherra