Varjele Jumala askeleemme

Varjele Jumala askeleemme

(Läsni-Uusimaa, 16.5.2015)

Taas se alue hautausmaalla tulee. Samanlaisia punaisia kukkasia risti- ja hautakiviriveillä. Missään en ole nähnyt näin viivasuorasti leikattua nurmea. Eikä saa juosta. Hautausmaalla ei saa ylipäätänsä juosta, mutta tässä hautausmaan kohdassa jaksaa isä aina erityisesti muistuttaa, että pitää olla kunnolla. Kivissä nimiä – Armas, Toivo, Hugo, Paavo. Tuossa on nuo kivet, joissa on sama sukunimi. Olisiko isä ja poika? Ja tuolla kaukana on ne kolme ristiä, joissa on kaikissa myös sama sukunimi. Äiti sanoi, että ne ovat kolmen veljeksen haudat. Tuntuu, että näiden ristien ja kivien kohdalla on paljon surullisempaa ja jotenkin juhlavampaa. Nämä haudat ovat sankarihautoja, kuiskaa isosisko viisaana korvaani. Haudat ovat täynnä sankareita.

Tulevana sunnuntaina 17.5. vietämme Kaatuneitten muistopäivää. Monella hautausmaalla on sankarihauta-alue, jossa on pitkissä riveissä samanlaisia ristejä tai hautakiviä. Edellä kuvaamani muistot ja tunnelmat liittyvät lapsuuteni maisemiin Hollolan kirkon sankarihaudoilta. Kun sotilas kuolee sotarintamalla, niin usein käytetään sanontaa ”kaatui sodassa”. Tästä tulee nimi Kaatuneitten muistopäivälle. Sankarihaudoista puhuessamme viittaamme siihen, että sodassa kaatunut sotilas on sankari, sillä hän on menettänyt henkensä toisten ja maansa puolesta. Sankari-sana kertoo arvostuksesta heitä kohtaan.

Kaatuneitten muistopäivä on vakiintunut liputuspäivä. Suomenlippu nostetaan salkoon. Kunnioitukseksi, muistoksi, kiitokseksi. Vaikka sota toi paljon pelkoa ja surua, se opetti suomalaisia luopumaan omastaan ja auttamaan muita ihmisiä. Nämä ajatukset antamisesta ja auttamisesta ovat täysin käyttökelpoisia ja ajankohtaisia tässä ajassa.

Kaatuneitten muistopäivänä jumalanpalvelusten aiheena on Pyhän Hengen odotus. Jeesus puhuu näin:

”Minä rukoilen, että he kaikki olisivat yhtä, niin kuin sinä, Isä, olet minussa ja minä sinussa. Niin tulee heidänkin olla yhtä meidän kanssamme, jotta maailma uskoisi sinun lähettäneen minut.” (Joh.17:21)

Jeesus lupasi meille voiman, Pyhän Hengen. Se on kuin tuuli, joka saa sinivalkoisen ristilipun liehumaan lipputangossa. Kun Pyhä Henki liikuttaa meidän sydämiämme, se laittaa meidätkin liikkeelle ja tulemme lähemmäksi toisiamme. Ikuinen, kaikkivaltias Jumala on aina läsnä. Voi Jumala, auta minua ja perhettäni selviämään tästä kaikesta. Tämä rukous on kaikunut vuosikymmeniä sitten ja kaikuu edelleen. Jumalan puoleen voit aina kääntyä, minne ikinä kuljetkin maailmassa tai maailma kuljettaa sinua.

Varjelkoon Jumala askeleesi, olkoon hän mukana kaikessa mitä teet.

Siunausta kesääsi,

Paula Miettinen, seurakuntapastori