Synnyinmaan kieli

Synnyinmaan kieli

(Länsi-Uusimaa, 23.5.2015)

”Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä?” (Ap.t: 2:8)

Kieli, jota äiti tai isä puhelee aivan pienelle lapselle saattaa joskus kuulostaa käsittämättömältä höpötykseltä: höpönöppöseni, pupulainen, lilliäinen jne. Sen tästä kielestä ohikulkijakin yleensä ymmärtää, että nyt puhutaan hellyttelykieltä. Se olekaan ensisijaisesti kieli, vaan äänensävy, kosketus iholla, silitys, katse, hymy, sylin lämpö – ruumiin kieli. Se on kieli, jolla vanhempi hoivaa ja lohduttaa lastaan. Lohtu tulee ennen kaikkea läsnäolosta.

Joskus elämä kuljettaa niin, että jään sivulliseksi ja vieraaksi ja tututkaan paikat eivät tunnu kodilta. Joskus unelmat särkyvät tai vain katoavat. Jäljelle jää kaipaus. Ensimmäisenä helluntaina Jerusalemiin kokoontuneet ihmiset tunnistivat Pyhän Hengen inspiroimassa merkillisessä puheessa synnyinmaansa kielen, rakkauden sanallisen ja sanattoman viestin. Se synnytti yhteyden ihmisten välille ja seurakunta syntyi.

Kun Jumala puhuu, hän puhuu syvimmälle kaipuullemme tulla rakastetuiksi ja hyväksytyiksi. Hän puhuu kanssamme synnyinmaamme kieltä, sen valtakunnan kieltä, josta olemme lähtöisin. Tämän kielen muisto elää meissä ihmisissä syvänä kaipuuna ja kokemuksena yhteydestä. Synnyinmaamme kieli ei erittele eikä määrittele meitä, vaan se on sydämen puhetta sydämelle. Kirkkoisä Augustinus sanoitti tätä kokemusta näin: ” Minun sydämeni on levoton ja rauhaton, kunnes se löytää levon ja rauhan sinussa, Herra”. Jumalan yhteydessä ja hänen lähellään emme enää ole vieraita ja muualta tulleita, vaan jälleen tuttuja ja tunnettuja, Jumalan perhettä ja kestokutsuttuja hänen lähelleen.

”Tule, Pyhä Kyyhky, lennä luokseni!

Ikkuna avoinna odotan sinua, päivällä ja yöllä.

Lievitä kipeä kaipaukseni.

Tuo rauha levottomuuteeni.

Suo toivo toivottomuuteeni.

Kanna minulle tuore verso.”

(Marjaana Kanerva)

Anna-Maija Lakomaa