Typistetyt elämät

Typistetyt elämät

(Länsi-Uusimaa, 13.6.2015)

Kristityn vaellus tästä maailmasta tulevaan on englannista lähes kahdelle sadalle kielelle käännetty kristillinen kirjaklassikko 1600-luvulta. Sen tekijä kupariseppä John Bunyan vietti vankilassa 12 vuotta. Syynä oli luvaton saarnaaminen. Kirja kertoo unikuvaelman muodossa pyhiinvaeltajan etenemisestä Jumalan luo. Ei korkealentoisen teologisesti, vaan maanläheisen bread-and-butter –tyyliin. Lieneekö saanut mallinsa Raamatusta, Jeesuksen sanoista:

’Ketuilla on luolansa ja taivaan linnuilla pesänsä, mutta Ihmisen Pojalla ei ole, mihin päänsä kallistaisi’, ’Anna kuolleiden haudata kuolleensa. Lähde sinä julistamaan Jumalan valtakuntaa.’ ’Joka tarttuu auraan ja katsoo taakseen, ei ole sopiva Jumalan valtakuntaan.’ (Luuk 9:58-62).

Sille, joka lupasi seurata Jeesusta minne tahansa, Jeesus totesi ironisesti, ettei sellaista paikkaa ei ole. Varsin nopeasti kuulijalle selvisi, ettei Jumala ole sellainen osapuoli, jolle kerrotaan milloin tai mikä sopii. Jeesus sai ihmisen kiemurtelemaan purevan osuvilla sanoillaan. Joissain asioissa hän oli käsittämättömän ehdoton. Ei vain kiristämällä ruuvia, vaan avaamalla: niille, jotka oli jo muserrettu nuuskaksi elämän jauhinkivissä, hän osoitti sulaa armollisuutta ja näytti suunnan tulevaan. Ilosanoman ehdottomuus sovellettiin tapauskohtaisesti kuin mittatilausasu. ’Juuri sinulle minä sanon näin…’, niin kuin edellä kuvatut kolme erilaista vastausta innokkaille seuraajaehdokkaille kertovat.

Kirkkovuoden aihe, Kutsu Jumalan valtakuntaan, ja Bunyanin kirjan koko nimi - Kristityn vaellus tästä maailmasta tulevaan - vihjaavat ohi ihmisen rajojen. Nyt kun elämästä typistetään ihmisen kaikkitietävyyden tai ainakin lähestulkoon varmana pitämän nimissä ikuisuuden ulottuvuus, ja kun osa arkielämisen mielestä myös siksi kapeutuu, elämänmenosta puuttuu ihmistä isompi. Kristinusko, kuten ihminenkin, saa ytimensä tämän- mutta myös tuonpuoleisesta ihmistä kutsuvasta Jumalasta.

Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan pappi