Usko ja luottamus
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Usko ja luottamus

(Länsi-Uusimaa 10.10.2015)

Uskoa tai ei. Luottaa tai ei. Ympärillämme on paljon asioita, joita ei voi nähdä silmillä tai kuulla korvilla ja silti ne ovat totta. Joskus tuhat vuotta sitten oppinut ihminen pystyi hallitsemaan kaiken tiedon, jonka ihminen kykeni havaitsemaan ja ymmärtämään. Suurin osa ihmisistä ei ehtinyt miettiä arjen asioita eli hengissä selviytymistä enempää. Suuri osa ihmisistä elää edelleen hengissä selviytymisen todellisuudessa. Sen sijaan yksikään ihminen ei pysty enää hallitsemaan kaikkea ihmiskunnan tietotaitoa. 

Huonoimpina hetkinä tuntuu, että edes jonkin tasoisen yleissivistyksen tavoitteleminen ja arvostaminen ovat kadonneet. Äänekäs vähemmistö toimii ajatuksella, että kovimpaan huutava on oikeimmassa. Kouluissa ja julkisuudessa on puhuttu vuosikausia mediakulutaidosta. Tämä ajassamme tarvittava taito on aliarvostettu ja usein myös liian heikosti hallinnassa. Mikä tahansa omaa mielipidettä tukeva kuva tai teksti kelpaa perusteluksi ilman lähdekritiikkiä. 

Olemme jo menettäneet suomalaiseen kulttuuriin ja elämään kuulunutta luottamusta toisiin ihmisiin ja sanotaan, että ihmiset elävät omassa kuplassaan. Keskustelukulttuuria ei ole, vaan sen tilalla on oman mielipiteen inttäminen. 

Kunnioittaminen ja luottaminen liittyvät toisiinsa. Luottamusta ihmisten välille ei voi syntyä ilman toisen ihmisarvon kunnioittamista. Luottamuksen ilmapiiri on myös uskoa, koska usko on luottamusta. Järjellä ihminen voi ymmärtää tosiasiat, faktat, mutta luottamus on tunne. Parhaimmillaan se syntyy tosiasioiden pohjalta ja lähtökohtaisesta toisten kunnioittamisesta. Parhaimmillaan ripaus uskoa oikeassa kohdassa avaa eteen uuden maailman ja kokemuksia, joita ei voi muuten saada. 

Kristinuskon mukaan usko ja epäusko taistelevat jokaisen sydämessä. Raamatussa apostoli Paavali antaa asiaan ohjeensa: ”Teidän on vain pysyttävä lujina uskon perusteella, horjahtamatta pois siitä toivosta, jonka teidän kuulemanne evankeliumi antaa.” (Kol. 1:23) 

Kati Pitkänen, Lohjan seurakunnan ma. pappi

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja