Askeleen päässä paremmasta

Askeleen päässä paremmasta

(Länsi-Uusimaa 24.6.2015)

Tunnistatko seuraavanlaisen tilanteen? Olet ajautumassa umpikujaan, mutta haluaisit silti jatkaa sinnikkäästi eteenpäin.

Vanhasta tottumuksesta olet valinnut saman polun kuin aina ennenkin. Polun, joka ei ole vielä koskaan johtanut yhtään mihinkään. Mutta ehkä tällä kertaa…

Matka jatkuu ja epäilys kasvaa. Sinun olisi pitänyt kääntyä takaisin jo hyvän aikaa sitten. Palaaminen ja uuden suunnan ottaminen tuntuu kuitenkin luovuttamiselle.Oliko tämä kaikki turhaa? Erehdyitkö sittenkin suunnasta?

Ainakin omassa elämässäni tällainen tilanne on varsin tuttu. Kaupunkilomien ja vaellusretkien lisäksi olen kokenut vastaavaa suhteessa opintoihin, työelämään, parisuhteeseen - niin, ja Jumalaan.

Minulle kääntyminen on korjausliike, jolla otan uuden suunnan elämässäni. Uuden suunnan valitseminen edellyttää kuitenkin eksymisen tunnustamista. Oman erehtymisen myöntäminen kirpaisee, mutta samalla se on ensimmäinen askel uuteen suuntaan.

Raamatussa Jeesus ei kaunistele asiaa, kun hän sanoo: ”yhtä lailla te kaikki olette tuhon omia ellette käänny” (Luuk. 13:1-5). Jeesus korostaa Jumalaan kohti kääntymisen merkitystä ja viittaa siihen, että ulkoiset tapahtumat kuten onnettomuudet eivät kerro mitään Jumalalle kelpaamisesta. Vain kääntyminen Jumalan puoleen ratkaisee.

Tänään tämä raamatunkohta kehottaa minua tarkistamaan omaa suuntaani sen sijaan että arvostelisin lähimmäiseni taivallusta. Minulla on toki lupa ja jopa suoranainen velvollisuus rohkaista lähimmäistäni etsimään Jumalaa, mutta jos keskityn toisen kulkemaan polkuun, katoaa tarkkaavaisuuteni pysyä omalla polullani. Tällöin olemme molemmat vaarassa eksyä.

Näkyykö edessäsi umpikuja? Ei hätää. Jumalasta etääntynyt saa palata takaisin. Tämän kääntymisen armon varassa me kaikki roikumme. Tarkistetaan siis oma suuntamme ja suunnataan katse ja askeleet eteenpäin!

Tomi Väisänen

Lohjan seurakunnan kesäteologi