Kolme sanaa sinulle
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kolme sanaa sinulle

Kolme sanaa sinulle, ole ystävä minulle!

Varhaisimmat ystäväkirjat olivat pieniä vihkosia. Niihin liimattiin kiiltokuvia ja ystävät kirjoittivat lyhyitä muistolauseita: Kolme sanaa sinulle, ole ystävä minulle!  Tämä muistolause tuli mieleen lukiessani pyhän evankeliumia (Joh 13:16-20). Jeesus tähdentää kolmea asiaa lähettäessään omansa maailmaan. 

Elämä ei ole helppoa 

Ensin Jeesus varoittaa luulemasta, että kristityn elämä olisi yhtään helpompaa kuin hänen omansa oli. Joskus vähän kevyesti luvataan kaiken elämän korjaantumista Jeesuksen seurassa. Kuitenkaan tämän elämän lainalaisuudet eivät katoa, eikä tehtyjä ei saa tekemättömäksi. Jeesuksen omat ovat kutsutut kantamaan oman osansa elämän kuormasta ja auttamaan toisiakin kuormien kantamisessa. 

Nykypäivän lukija ei aina huomaa Jeesuksen sanojen yhteyttä siihen tilanteeseen, missä Jeesus lausuu sanansa. Jeesus oli juuri edellä näyttänyt toisten palvelemisen mallia. Jeesus oli riisunut viittansa, kaatanut vettä pesuastiaan ja pessyt opetuslastensa jalat. Heidän Herransa otti orjan asun ja tehtävän, ja palveli heitä. Hän antoi esimerkin, jota seuraajienkin tulee noudattaa.

Katso, Jumalan Karitsa!

Toiseksi Jeesus varoittaa Juudaksesta, varoittaa ennen kaikkea vetämästä vääriä johtopäätöksiä hänen takiaan. Ei pidä luovuttaa ihmisten petturuuden tai oman pettymyksen tähden. Juudaksia on ollut, heitä on ja heitä tulee. Mikään näkemämme vääryys ei kuitenkaan ole peruste luopua toivosta. Ihminen ei näe asioissa kaikkia puolia, eikä ihmisen tarvitsekaan. Minä olen se joka olen, Jeesus sanoi itsestään. Jos katsoo sanojen lausumisen tilannetta, voi nähdä kuka aterioi kavaltajan kanssa: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Häneen me saamme katsoa eikä tarvitse vilkuilla sivulle.

Jeesus otetaan vastaan lähimmissä

Kolmanneksi Jeesus vielä kerran vakuuttaa, että hänet - ja hänessä Jumala - otetaan vastaan lähimmäisissä, hänen lähettämissään. Hänen omansa ovat kohtalon yhteydessä toisiinsa. Jumalan verkossa on suuria ja pieniä kaloja, niin hyviä kuin pahojakin, mutta kaiken taustalla on ja vaikuttaa pelastuksen ja armon Jumala, joka itse ilmoittaa itsensä. 

Raili Rantanen, pastori

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja