Ekumeeninen teko 2015 -tunnustuspalkinto Lohjalle

Ekumeeninen teko 2015 -tunnustuspalkinto Lohjalle

Vuoden 2015 ekumeeninen teko palkitseminen tapahtui Porissa 26.10.Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) syyskokouksessa. Vasemmalta neuvoston pääsihteeri (1.11. alkaen) Mari-Anna Pöntinen, Tarja Dejanova, Adventtiseurakunta, Liisa Borenius, Vapaaseurakunta, Sirkka-Liisa Manner, Vapaaseurakunta, Tuula Törnroos, Lähetysseurakunta, Tuula Kannisto, Helluntaiseurakunta, Jenni Pesola, Lohjan evl seurakunta, Nina Hurme, Karjalan valistajien kirkko, pääsihteeri Heikki Huttunen ja puheenjohtaja, piispa Teemu Sippo. Kuva: Raino Salmijärvi.

Lohjan seurakunta, tiedote 27.10.2015

Työryhmä Lohjan ekumeeniset naiset ja edustamansa seurakunnat sekä kolme lohjalaista koulua palkittiin vuoden 2015 Ekumeeninen teko -tunnustuksella. Palkitseminen tapahtui Porissa 26.10.2015 Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) syyskokouksessa

Risti – voitonmerkki -koululaisten ekumeeninen vaellus järjestettiin Lohjalla 6.5.2015 klo 9-12. Tämä oli ensimmäinen kerta ja tapahtuma onnistui hyvin. Hankkeen takana on Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmä. Työryhmä sai alkunsa maaliskuussa 2014 Maailman rukouspäivään liittyneestä yhteisestä rukousillasta, jonka jälkeen Lohjan ekumeeniset naiset kokoontui useamman kerran suunnittelemaan viidensien luokkien vaellusta. Suunnittelukokoukset tapahtuivat eri seurakuntien tiloissa.

Tapahtumakutsu kohdennettiin Lohjan keskusta-alueen, Tytyrin, Ojamon ja Solbrinkenin, koulujen viidensien luokkien oppilaille. Näin vältyttiin kuljetusjärjestelyiltä. Myös ET-oppilaat kutsuttiin mukaan. Oppilaat jaettiin kuuteen ryhmään seurakuntien lukumäärän mukaisesti ja kaikille ryhmille annettiin oma aloitusseurakunta.

Vaellukseen osallistui n. 100 oppilasta ja he tutustuivat vaelluksen kuluessa kuuteen Lohjan keskusta-alueella sijaitsevaan kristilliseen seurakuntaan. Oppilaat vierailivat Pyhän Laurin kirkossa (evl), Karjalan valistajien kirkossa (ort.), Vapaakirkossa, Helluntaiseurakunnan kirkossa, Lähetysseurakunnan toimitiloissa ja Adventtikirkossa. Jokaisessa seurakunnassa oli n. 20 min. esittely. Siirtymisiin oli varattu aikaa 10 min. Jokaisesta seurakunnasta lähti oppilasryhmän mukaan opas.

Oppilaille suunniteltiin tehtävävihkoset. Jokainen seurakunta oli suunnitellut vihkoseen kolme kysymystä. Näihin oppilaat saivat vastaukset esittelyn aikana. Lisäksi vihkosen viimeiselle sivulle kerättiin kuusi kristinuskon yhteistä perusasiaa, ts. asioita, jotka yhdistävät kaikkia kristittyjä. Näistä mainittiin myös esittelyn yhteydessä. Lisäksi oppilaat saivat jokaisesta seurakunnasta mukaansa pienen yllätyksen.

Vaelluksen kesto oli kolme tuntia. Viimeisessä seurakunnassa oppilaat aterioivat, eväät oli saatu kouluilta. Seurakunnat tarjosivat oppilaille jäätelöt. Opettajiakin huomioitiin jäätelöllä sekä kahvi- ja teetarjoilulla.

Vaelluksen logona oli lohjalaisen Veikko Happosen suunnittelema Virkkalan risti, joka on saanut ideansa Lohjan Virkkalassa sijaitsevasta Kastlähteen rististä. Kastlähteellä on perimätiedon mukaan kastettu ensimmäiset lohjalaiset kristityt vuonna 1202.

Hyvien kokemusten perusteella Lohjan ekumeeniset naiset -työryhmä on päättänyt järjestää vaelluksen myös ensi vuonna.

Sirpa-Maija Vuorinen

hallintosihteeri / Administrativ sekreterare / Executive Secretary

Suomen Ekumeeninen Neuvosto (SEN)

Ekumeeninen teko -tunnustuksen kautta nostetaan esiin ekumeeninen aloite tai toimintamuoto, joka vahvistaa ekumeenista asennetta ja vie eteenpäin pyrkimystä Kristuksen kirkon näkyvään ykseyteen.  Tunnustus voidaan myöntää tapahtumalle, hankkeelle tai idealle. Sen voi saada niin yksittäinen henkilö kuin ryhmä tai järjestö, seurakunta tai seurakunnat yhdessä. Sillä voidaan palkita uusia ideoita tai ekumeenista jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Kaikki voivat tehdä ehdotuksia tunnustuksen saajaksi. Ehdotukset osoitetaan Suomen Ekumeenisen Neuvoston hallitukselle.  SEN:n hallitus päättää tunnustuksen saajan. Tunnustus annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011.