Kastemekkonäyttely Lohjalla 31.1.-7.2.2016

Kastemekkonäyttely Lohjalla 31.1.-7.2.2016

Kastetilaisuus Nummella vuonna 1963. Tämän poikavauvan kastoi pastori Kaarlo Kuosmanen.

Lohjan seurakunnassa pidettiin kastemekkonäyttely 31.1.-7.2.2016. Tammisaarelainen Satu Torstila antoi idean, johon Lohjan seurakunnan lapsi- ja perhetyö tarttui. Tavoitteena oli löytää näyttelyyn 25 kastepukua, mutta jo muutamassa päivässä näyttelyyn oli tarjottu mekkoja lähes sata. Avajaispäivänä Seurakuntakeskuksen näyttelyssä kävi arvioilta 400 vierailijaa.

Kastepukuja oli peräisin paikallishistoriallisesti kiinnostavista paikoista. Näyttelyn vanhin puku oli lähtöisin Kirkniemen kartanosta 1860-1870-luvulta ja oli saatu lainaksi Lohjan museosta. Esillä olivat myös kahden vanhan kirkkoherrasuvun kastepuvut. Näyttelyn vanhimmat mekot oli sijoitettuna kappelisalin seinälinjasta ulkonevaan pyöreään kasteita varten suunniteltuun tilaan.

Kastepuvuissa oli käytetty monenlaisia kankaita. Erityisesti tämän havaitsi, kun tarkasteli sotien jälkeen tehtyjä pukuja. Materiaaleista oli tuolloin pulaa. Mekkoja saatettin tehdä morsiamen häähunnusta, verhokankaasta ja jopa lippukankaasta. Näyttelyn kenties kiinnostavin puku valmistui tekijänsä seminaarityönä ja materiaalina oli käytetty venäläisen pommikoneen kapteenin laskuvarjokankaan palaa. Tässä mekossa on kastettu 53 vauvaa vuosina 1946-2012. Nähtävänä oli kastemekkoja, jotka Karjalan evakot toivat mukanaan Lohjalle. Eräs puku oli puolestaan lähetetty sodan aikana avustuspakettina Amerikasta. Kyseinen mekko oli haltijalleen 35 vuoden takainen kirpputorilöytö. Sekä näyttelyyn tarjottujen kastepukujen runsaus että noin 1000 näyttelyssä vierraillutta olivat järjestäjille iloinen yllätys. Samalle ne kertovat, että kastepukuihin liittyy paljon syviä tunteita ja rakkaita muistoja.

Kastemekkonäyttely toi esille myös Lohjan seurakunnan historiaa. Nähtävillä oli lista kaikista 42:sta Lohjan kirkkoherrasta vuodesta 1323 alkaen. Myös näyttelytila, seurakuntakeskuksen kappelisali, tuli tunnetuksi. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema talo valmistui vuonna 1951. Kun seurakuntakeskuksen kappelisali otettiin käyttöön toivottiin, että siellä olisi ”elävää toimintaa”. Vuodesta 2007 lähtien kappelisali onkin toiminut elävän toiminnan paikkana - Pikku Lauri lasten kappelina. Se on saanut nimensä ”isolta Laurilta” Pyhän Laurin kirkolta, joka sijaitsee Pikku Laurin tuntumassa.

Leena Anttila, tiedotussihteeri