Nyt sytytämme kynttilän

Nyt sytytämme kynttilän

(Länsi-Uusimaa 28.11.2015)

Adventinaika on aavistus joulusta, suuresta juhlasta. Sitä kohti mentäessä kynttilöiden määrä lisääntyy. Meneillään on odotusaika. Odotetaan Jeesuksen syntymää, uuden alun juhlaa.  Adventinajan huomioiminen omassa elämässä on mahdollisuus levollisuudelle ja vastapainoa joulunaluskiireille.

Evankeliumiteksti ensimmäisenä adventtina puhuu siitä, kuinka Jeesus ratsastaa Jerusalemiin.  Voisiko Jeesuksen toiminnasta löytyä kiinnostavia ja arjessa toimivia esikuvia? Saapuminen aasilla, vaatimattomalla ratsulla, nähdään merkkinä kuninkaan nöyryydestä. Jeesus ratsasti Jerusalemiin, koska hänellä oli tehtävä siellä.  Opetuslapset hommasivat Jeesukselle aasin, se oli heidän tehtävänsä siinä kohtaa.  Tämä aasi saa minut pohtimaan, miten voisin toteuttaa omaa tehtävääni toisten parhaaksi. Tai miten voin auttaa toisia tekemään jotain hyvää?  Nyt voisi ihan ajatuksella tehdä jotain. Ehkä päätän soittaa ystävälle useammin, ehkäpä mennä vapaaehtoiseksi. Voisin huomioida erityisesti minulle tärkeää auttamistyötä  tai jakaa taakkaa sukulaisen joulukiireissä.

Adventti on täyttyneen toivon aikaa. Me odotamme Jeesusta  – mutta samanaikaisesti enää ei tarvitse odottaa. Kuva aikuisesta miehestä ratsastamassa aasilla on hieman ristiriitainen, jos vasta vauvan syntymää odotellaan. Kirkon vuodessa Jeesuksen elämä on kuitenkin keskiössä, ja teksti muistuttaa, että Jeesus on ylösnoussut kuningas.  Jeesus-vauvasta kasvaa aikuinen Jeesus, hän kaikki pelastaa. Pääsiäinen on jo nyt totta. Synkistelyyn ei ole tarvetta.

Mutta vielä siitä kynttilänvalossa hiljentymisestä. Virsi soi adventinaikaan minusta erityisen kauniisti. En odota eniten Hoosiannaa, sillä sen jälkeen tulee paljon parempaa – lempivirteni kuuluu toisen adventtisunnuntain teemaan. Adventin ajan virret jäävät seurakunnan joulukuisessa arjessa usein hieman taka-alalle, kun vietetään jo joulujuhlia, joissa täytyy päästä jo joululauluihin. Siinäpä syy mennä pyhänä kirkkoon.

Jonna Seppälä, diakoniatyöntekijä