Kaksi kynttilää
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kaksi kynttilää

(Länsi-Uusimaa, 5.12.2015)

Matt. 20: 25–28

Huomenna vietämme ”kahden kynttilän päivää”. On toinen adventti, jonka merkiksi voi sytyttää kaksi kynttilää. Vietämme myös Suomen 98. itsenäisyyspäivää. Itsenäisyyspäivän iltana on tapana sytyttää ikkunalle kaksi kynttilää. Tavan alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta erilaisia teorioita on esitetty. Jääkäritarinan mukaan kynttilöitä sytytettiin jääkäreille merkiksi, että taloon oli turvallista mennä pyytämään majapaikkaa. Toisen selityksen mukaan kynttilät symboloivat kotia ja isänmaata.

Maailman mittakaavassa Suomi on pieni ja piskuinen maa. Silti samanaikaisesti mielestäni maamme on vahva ja sitkeä. Yksi syy kestävyyteemme lienee yhteishenki. Ilman toinen toisiamme emme voi selvitä. Matteuksen evankeliumin 20. luvussa kirjoitetaan: ”Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.” Meitä kutsutaan lähimmäisenrakkauteen ja palvelemiseen. Palveleminen tarkoittaa mielestäni esimerkiksi sitä, että otamme toinen toisemme huomioon, puolustamme heikkoja ja apua tarvitsevia ja toimimme toistemme parhaaksi. Näin itsenäisyyspäivän kynnyksellä mieleni painuu nöyrään kiitokseen niille sukupolville, jotka ovat palvelleet puolustamalla itsenäisyyttämme, osallistumalla maamme jälleenrakennukseen ja tekemällä työtä parempaan tulevaisuuteen uskoen.

Huomenna kahta kynttilää katsellessamme saamme olla kiitollisia maamme itsenäisyydestä. Sen lisäksi saamme odottaa Jeesuksen, Maailman Valon, syntymää. Saamme odottaa, että Jeesus tulee pelastajaksemme ja palvelijaksemme, kuten Matteuksen evankeliumissa sanotaan. Kun meitä kutsutaan palvelemaan läheisiämme, myös Kutsujamme eli Jeesus palvelee meitä. Hän ei palvele arkemme ulkopuolella, vaan toimii keskellämme ihmisten kautta. Ihmiselämän kautta hän voi tulla oikeudenmukaisuudeksi, rauhaksi, anteeksiannoksi ja rakkaudeksi maailmaamme. Näitä kaikkia toivon Sinulle itsenäisyyspäivään ja joulun odottamiseen!

Anna Merivirta, teologian opiskelija

 

 

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja