Oletko valmis?
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Oletko valmis?

(Länsi-Uusimaa, 19.12.2015)

Neljäs adventtisunnuntai on omistettu lasta odottavalle Marialle. Sunnuntain evankeliumin päähenkilö ei ole kuitenkaan Maria, vaan hänen kihlattunsa Joosef. Matteuksen evankeliumin ensimmäisessä luvussa kerrotaan Joosefista: Maria, Jeesuksen äiti, oli kihlattu Joosefille. Ennen kuin heidän liittonsa oli vahvistettu, kävi ilmi, että Maria, Pyhän Hengen vaikutuksesta, oli raskaana. Joosef oli lakia kunnioittava mies mutta ei halunnut häpäistä kihlattuaan julkisesti. Hän aikoi purkaa avioliittosopimuksen kaikessa hiljaisuudessa.

Neljännen adventin kertomuksen on tarkoitus valmistaa meitä jouluun. Jotenkin kertomus vain tuntuu sopivan huonosti oman aikamme joulukertomukseen. Jouluun valmistautumiseen liittyy monenmoista huisketta, melskettä ja suorittamista. Korttien lähettäminen, lahjojen hankkiminen, siivoaminen ja ruokien valmistaminen pitäisi saada tehtyä, jotta joulu voisi saapua. Kaiken kukkuraksi pitäisi vielä löytää jostain iloinen mieli ja rauhaisa joulutunnelma. Moni suorittamisen väsyttämä tai muuten elämän kolhima ehkä kysyy: Voiko joulu saapua lainkaan, kun kaikki on kesken?

Joosefin unelmat näyttävät romuttuvan. Nainen, johon Joosef on luottanut, vaikuttaa pettäneen hänen luottamuksensa. Joosefin ajatus on lähteä vähin äänin karkuun. Kertomuksessa tapahtuu kuitenkin käänne. Joosefille ilmestyy unessa enkeli, joka kehottaa Joosefia jäämään Marian rinnalle. Mitä Joosef mahtoi tuossa tilanteessa ajatella? Miten hän valmistautui ensimmäiseen jouluun? Millaisin miettein hän odotti lapsen syntymää? Tunsiko Joosef olevansa valmis tulevaan?

Joosef päätti jäädä Marian rinnalle. Mikään ei ollut valmista. Kaiken epävarmuuden keskellä Joosef kuitenkin luotti saamaansa lupaukseen. Se lupaus on sama myös meille tänään: Jumala on meidän kanssamme! Kaiken keskeneräisen, hämmennyksen ja pelon keskelle syntyy Jeesus lapsi. Rakkaus voittaa pelon ja vihan!

Hanna Mithiku, lähetyssihteeri

 

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja