Laskiainen lasketaan

Laskiainen lasketaan

Länsi-Uusimaa 6.2.2016

Laskiainen kutsuu kristikansaa laskeutumaan ja valmistautumaan pääsiäiseen, pahasta pääsemisen juhlaansa. Kirkkovuodessa valmistautumisen jaksoja sanotaan paastonajoiksi vaikka varsinainen paastoaminen onkin luterilaisessa tapakulttuurissamme jäänyt taka-alalle. Paasto ja pidättäytyminen ei ole tuntematonta. On tipattomat tammikuut, ’Älä osta mitään’- päivät ja paljon vastaavaa haastetta ympäri vuoden. Näiden paastojen henkiset ja sosiaaliset hyödytkin me ymmärrämme ja haluamme niitä edistää.

Hengellinen paasto vieroksuttaa. Miten valmistautua vastaanottamaan jotain, joka ei ole meidän otettavissamme, vaan tulee meille annettuna ja on jo meille annettu? Laskiaissunnuntaina sokea opastaa kristikansaa näkemään. Tämä sokea istui kaupungin portilla kerjäämässä.  Nyt jotain oli tapahtumassa, tiellä oli tulossa Hän, josta elämöitiin. Hän, joka oli auttanut monia, eikä mikään ole ollut hänelle mahdotonta. Sokeakin tietää, mistä ihmiselle tulee apu. Hän avaa suunsa ja huutaa: - Jeesus Daavidin poika, armahda minua! Näkevät kanssakulkijat eivät näe samoin ja kielsivät: - Ole hiljaa! Kieltäjien mielestä oli ehkä tapahtumassa jotain suurempaa, mitä ei sopinut häiritä.

Mutta avunhuuto kuullaan. Mies joka sokeanakin näki, kuka tulija on, tuli kaikin tavoin näkeväksi. Me jotka emme näe emmekä ymmärrä mistä apu tulee, jäämme oman hapuilumme varaan. Taivaan matkasaatto on niin monin tavoin erilainen kuin mitä inhimillinen ajattelu näkee ja ymmärtää. Jeesus oli matkalla toteuttamaan oman matkansa määrää. Me hänen seuraajansa olemme samalla matkalla. Kuinka helppoa on kadottaa näky tiestä ja ihmisen elämän matkasta. Voimiemme tunnossa luulemme olevamme itse elämämme ylläpitäjiä ja tien valmistajia. Kuinka suuri onkaan houkutus unohtaa kanssakulkijat ja pitää heitä väärin näkevinä ja häiritsijöinä päämääriemme edessä.

Laskiainen kutsuu näkemään sitä rakkauden työtä, mitä meille on valmistettu ja joka täydellistyy pääsiäisenä. Meitä kutsutaan liittymään avun pyytäjien ja avun saajien matkasaattoon. Jokaisessa jumalanpalveluksessa olemme tuossa joukossa laulaessamme Herra armahda-hymniä. Enkelien kuoroon liitymme Kunniaa laulaessamme ja Johannes Kastajan sanoin ilmaisemme uskoamme Jumalan apuun: Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin.

Raili Rantanen, Lohjan seurakunta, Sammatin vt. aluepappi, lähetystyön pappi