Kuule – Herra...
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Kuule – Herra...

(Länsi-Uusimaa, 7.5.2016)

Sunnuntai  helatorstain ja helluntain välimaastossa, tänä vuonna myös äitienpäivä on saanut nimekseen pyynnön ”kuule Herra”  (Ps. 27: 7)

Pyydän vaikka ei jaksaisi uskoa, pyydän vaikka on vaikeaa edes toivoa. Mutta jos toivon muru saa minut pyytämään, niin sehän luottamista siihen, että joku kuulee. Toivon sanotaan pitävän sisällään mahdollisuuden hyvään – usein vastoin vallitsevia olosuhteita.

Me ihmiset osaamme rakentaa suojapanssarimme haavoittuvaisuutemme suojaksi. Itseni tarvitsee vain muistella jotain synkkää hetkeä elämässäni. Sellainen hetki, kun elämäni yllä roikkuivat surun tai tuskan pilvet. Se hetki, kun tuntui, että tuska ei varmaan koskaan hellitä ja ympäriltä tuntuu happikin katoavan ja kurkkua kuristaa. Sitten odottamatta toinen ihminen ojentaa kätensä tai sanoo lohduttavan sanan ja toivo pilkahtaa.

Mistä lohtu oikein tulee? Lapsen kohdalla lohtu on kokemus aikuisen sylistä, läsnäolosta ja puhaltamisesta. Lohtu on kokemus myötätunnosta, joka saa sisäisen hätäni taittumaan.

Keskiajalla toivo oli vastahyve sille kuolemansynnille, joka tarkoitti tympiintymistä, hengellistä ja henkistä velttoutta, välinpitämättömyyttä tai hapannaamaista murehtimista. Toivo uskaltaa odottaa hyvää vaikka toisten mielestä se olisi joutavaa haihattelua.  Kristinusko on juuri toivo. Matka pitkäperjantain läpi pääsiäisen valoon on toivoa. Kaikki ei ole tässä. Tämän maailmamme lisäksi on myös toinen maailma ja sen maailman kaikuja voi kuulla jo täällä. Pienenä muistutuksena tästä on Pyhän Laurin kirkossa katon maalauksissa helatorstain kuva. Siinä näkyvät Jeesuksen viitan helma ja paljaat jalat, mutta pää jo taivaassa. Jeesus Kristus on yhtä aikaa taivaassa ja läsnä elämässäni maan päällä. Niin Hän lupasi lähetyskäskyssä: ” minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

 

Anna-Maija Lakomaa

Lohjan seurakunnan pappi

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja