Kulkuepäivät

Kulkuepäivät

(Länsi-Uusimaa, 30.4.2016)

Ensi sunnuntain rukouspäivä kuuluu 400-luvulta alkaneeseen rukouskulkueperinteeseen. Sunnuntaijumalanpalveluksen jälkeisinä arkipäivinä ennen helatorstaita kuljettiin pelloilla pitämässä rukouksia satoa uhkaavien vahinkojen estämiseksi.

Vapunpäiväsunnuntaina kuljetaan työväenaatteen puolesta. Yhtä lailla kaikki kulkevat läpi pyhien ja arkien. Kulkiessa ja kulkueissa tunnetaan solidaarisuutta kanssamatkaajia kohtaan ja halutaan toimia yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta. Erilaiset kulkueet ja rituaalit kokoavat menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaa, ja sillä tavalla pitävät yllä jatkuvuutta. Ne edustavat jotain kaikille yhteistä ja tuttua, ja antavat tilaa. Perimmältään ne muistuttavat kaiken alusta ja lopusta. Yksilö tulee ja menee, yhteisö jatkuu. Jumala on.

Rukoussunnuntain evankeliumitekstissä, Joh 16:23-33, Jeesus sanoi, että aikoo kertoa Isästä Jumalasta kaiken avoimesti. Ennakoiko se, että Jumalasta, tuosta käsittämättömästä, saisi vihdoin selvää? Klassisen teologisen ajatuksen mukaan tiedämme Jumalan olemuksesta vain sen, mitä emme tiedä. Jos Jumala olisi sanoin kuvailtavissa, Jumala ei voisi enää olla palvontamme kohde.

Jeesus viittasi Pyhään Henkeen, joka johdattaa uskovan kaikkeen totuuteen. Tosin vain aavisteluna ja arvoituksellisena tämän elämän aikana. Rukoillaanhan virressä: Totuuden Henki, johda sinä meitä. Jumalalta pyydetään että oltaisiin osa häntä, totuutta.

Kannattaako Jumalalta pyytää ja miksi? Vastaako Jumala? Kristillisessä kirkossa ajatellaan, että rukous on Jumalan vaikuttamaa. Rukoilijassa rukoilee Jumalan Henki. En rukoile, että saisin, vaan koska Jumala minussa pyytää, ja muuttaa minua. Jumala ei ole vain vastapäätä, vaan läsnä tässä ja nyt. Evankeliumiteksti lupaa, että Isä Jumala rakastaa meitä, ja että meillä on Kristuksen yhteydessä rauha, vaikka ”maailmassa olemme ahtaalla”.

Raimo Kuismanen

Lohjan seurakunnan pappi