Elätkö unelmaasi?

Elätkö unelmaasi?

Länsi-Uusimaa, 27.2.2016

”Pessimisti ei pety” -tätä lausetta toistan usein osittain vitsillä, osittain tosissasi. En koe olevani optimisti vaan suhtaudun tavoitteisiin ja lupauksiin hieman pessimistisesti. Minun on vaikea välillä unelmoida ja tavoitella unelmiani. Koen helpommaksi odottaa pahinta, niin yllätyn iloisesti, jos käykin hyvin. Joskus mietin, mihin oma rohkeuteni unelmointiin on kadonnut. Lapset ja nuoret unelmoivat avoimesti ja rohkeasti, tämän huomasin seurakuntamme Unelmia -taidenäyttelyn töistä: lapset ja nuoret olivat maalanneet, piirtäneet ja muovailleet rohkeasti omia unelmien ammattejaan, lemmikkieläimiään ja matkojaan. Joidenkin unelmataideteokset ovat abstrakteja, joista ei katsoja ehkä hahmota, millainen teoksen tekijän unelma on. Katsoja voi toki tulkita sen oman unelmansa kautta. Ihailen lasten ja nuorten rohkeutta unelmoida ja haaveilla. Huomasin myös, että näyttelyssämme on ikäihmistenkin unelmia: mökkimaisemia, kukka-asetelmia ja matkoja. Miksi siis itse en uskaltaisi unelmoida?

Mistä sinä unelmoit? Onko unelmasi hieno ura, mahtava harrastus, ihana perhe, kaipuu kaukomaille, kaunis koti, leppoisat eläkepäivät vai kenties unelma jostain sellaisesta onnesta, jota et osaa määritellä? Uskon, että meillä kaikilla on unelmia. Voit ehkä jo tällä hetkellä elää omaa unelmaasi, jos mietit aiempia unelmiasi. Moni niistä on ehkä toteutunut, moni on voinut muuttaa ajan kuluessa muotoaan ja niistä onkin koitunut paljon parempaa kuin olet edes uskaltanut kuvitella. Pysähdy miettimään: mikä tänään elämässäsi on hyvää, jollain tapaa unelmaa. Voit kokea kiitollisuuden hetken.

Unelmien puolesta on hyvä rukoilla ja antaa ne Jumalan tietoon. Jumala tietää, mikä on meille parasta ja voi johdattaa unelmaamme sen mukaan. Efesolaiskirjeessä sanotaan ”Nyt te loistatte Herran valoa. Eläkää valon lapsina! Valo kasvattaa hyvyyden, oikeuden ja totuuden hedelmiä. Pyrkikää saamaan selville, mikä on Herran mielen mukaista.” (Ef.5:8-10) Jumala siunatkoon unelmamme, ovathan ne valon lasten unelmia.

Mirja Luodes

Lohjan seurakunta