Rukoile!
Tekstikoko: -2 -1 0 +1 +2 +3
Etusivu Sivukartta Palaute Tekstikoko: Suurenna tekstiä Pienennä tekstiä
Lohjan seurakunta - etusivulle

Rukoile!

Länsi-Uusimaa, 20.2.2016)

Lähestyessäsi rukouksessa Jumalaa voit olla monenlaisten tunteiden ja ajatusten vallassa. Voit myös tuntea sen, että Jumala antaa sinun lähestyä itseään juuri sellaisena kuin olet.  Näin koki varmasti pyhän evankeliumissa kaananilaisnainen, joka huusi Jeesukselle: ”Herra, auta minua!”

Ystävänpäivänä mittasit ehkä ystävyyden määrää ja laatua saamiesi ystävänpäivätervehdysten määrällä. Rukoillessasi tuot rukouspyyntöjä Jumalan kasvojen eteen.  Ja eikö olekin vain niin kuin ystävänpäivätervehdysten kanssa, että mitä useampia ja vaikuttavampia rukousvastauksia saat, sitä varmempi olet Jumalan rakkaudesta sinua kohtaan ja viime kädessä se vakuuttaa sinut siitä, että Jumala on todellisesti olemassa.

Kun joku rukouspyyntö ei sitten täyty niillä ehdoilla, mitä ehkä rukoilet, saattaa mieleesi tulla pettymyksen hetkellä, että Jumala on jättänyt sinut rakkautensa ulkopuolelle. Saattaa sinulla myös käydä ajatus, että olisi parempi odottaa kiltisti hiljaa eikä olla niin vaativa rukoilija.

Kaanilaisnaisen rukous on sitkeää ja pohjavireenä siinä on usko, onhan pyhän evankeliumi otsikoitukin kiteytetysti kaanilaisnaisen usko. Hänkin koki konkreettisesti ensin sen, että Jeesus ei vastannut hänelle mitään. Nainen oli kuitenkin sinnikäs ja uskoi Jeesuksen välittämiseen ja huolenpitoon.

Jumala haluaa mahdollisista epäilyksistäsi huolimatta kuunnella ja ottaa vastaan huolesi juuri siinä muodossa kun ne hänelle kerrot. Hän jopa näkee paljon syvemmällekin. Hän näkee ahdistuksesi ja kärsimyksesi taakse, jonka sinä esität konkreettisena rukouksena. Hän näkee nekin tarpeet, joita sinä itse et edes näe.

Jumala ei ole ihmisen, sinun tai minun, hallinnan piirissä. Jumalan antama rukousvastaus ei aina tuo sinulle tyydytystä toiveeseesi. Rukousvastaus sinulle voi olla myös odottamaton, ettet sitä sellaiseksi edes käsitä.  Mutta voit luottaa siihen, että pyyntösi on kuultu. Ja vielä parempaa on se, että voit olla vakuuttunut, että olet Jumalan epäitsekkään ja hoitavan rakkauden kohteena, riippumatta vastauksesta. Se, miten paljon saat mieleisiäsi rukousvastauksia kun ei mittaa Jumalan rakkautta sinuun.

Toivon, että löydät oman tiesi ja tapasi armollisen Jumalan kohtaamiseen. Tärkeää on, että voit kertoa asioistasi Jumalalle rukouksessa. Jätän sinulle Paavo Ruotsalaisen neuvon rukoukseen: ”Rukoile! Jos et osaa rukoilla, ikävöi. Jos et pysty, sairasta Herralle!”

Päivi Nieminen, diakoniatyöntekijä, psykoterapeutti

Pusula Nummi Sammatti Karjalohja Lohja